AKTUELNO

Navala za useljenjem je tolika da je uvedena lista čekanja za useljenje – a čeka se i po dve godine.

Kad pomislite na Španiju, prvo vam na pamet padne Barselona, ulice grada u koji je svoj originalni pečat utkao Antoni Gaudi, nezaboravni park Guell, Casa Battlo, La Pedrera, Casa Guell i Sagrada Familia, pa čuvena ulica Las Ramblas na čijem se kraju nalazi statua Kolumba... sve ovo možete da vidite ako idete turistički, ali ako planirate da živite i radite u Španiji, najbolji grad za to je Marinaleda.

Ako ste mislili da je ovaj grad predaleko, prevarili ste se, nalazi se na jugu Španije, u Andaluziji i broji oko 2.700 stanovnika, na površini od 25 kvadratnih kilometara i apsolutno je jedan od najboljih mesta za život u Evropi.

Navala za useljenjem je tolika da je uvedena lista čekanja za useljenje – a čeka se i po dve godine. Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a u iduće dve godine trebalo bi da se izgradi oko još 250.

Prosečna plata 1.200 evra

Prosečna mesečna plata za zaposlene iznosi 1.200 evra mesečno. Možda vam se ne čini puno, ali kad se pogleda cena stanovanja koja kod njih iznosi 15 evra mesečno, jasno je da se sa takvom platom može sasvim pristojno živeti.

Ipak, da biste uopšte mogli da živite i radite u Španiji, morate da imate posao ili da studirate tamo. Ako ste završili fakultet, i želite radnu praksu u jednoj od najlepših evropskih zemalja, možete da se prijavite i da besplatno odete u Španiju. I ne samo to, već će vam biti plaćen i smeštaj, kao i obrok dok ste na radnoj praksi. Uz novčanu naknadu za obavljanje prakse, i spajanje sa najvećim svetskim kompanijama, dobijate odličnu šansu da se zaposlite i ostanete da živite baš u ovoj zemlji.

Umesto reklama - Lorka i Neruda

Stanovnici Marinalede ne boje se da izraze svoja politička uverenja. Umesto blještavih reklama i brendova – ulična umetnost u obliku grafita i murala sa porukama podrške i solidarnosti sa zemljama poput Kube i Venecuele. Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federiko Garsija Lorka i Pablo Neruda.

Dok se ostatak Španije bori sa domaćom oligarhijom i stranim bankama koje su preuzele zemlju, odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem na nedeljnim sastancima koje obično posećuje oko 300-400 ljudi. Dok je nezaposlenost u Španiji dostigla stopu od 27 odsto u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost.

#Plata

#Španija

'