AKTUELNO

Let avionom ne mora da traje satima, već se može koristiti i za kratke destinacije.

U maju ove godine pokrenuta je jedna od najkraćih avionskih linija na svetu na ruti od Arube do Punte Fijo u Venecueli koji traje samo 15 minuta.

Neki od najkraćih letova traju i kraće od ovog. Deset minuta traje let od Svetog Martina do Angvile koji organizuje aviokompanija Anguilla Air Services. Ovo je najkraći međunarodni komercijalni let, a 5 minuta duže traje let od Svetog Martina do Sent bartsa.

Petnaestominutni let od Arube do Punta Fije organizovan je dva puta sedmično, a pokrenula da je ga je Aruba Airlines u saradnji sa vladom Venecuele. Time su poboljšani odnosi između Kariba i Venecuele iako su veze i dalje ograničene. Cena karte na ovoj destinaciji je 215 dolara.

Let od Vestraja do Papa Vestraja koji organizuje Loganair je poput mosta za ove otoke i predstavlja najkraći mogući let koji traje nešto više od minut, a u nekim prilikama i 53 sekunde. Liniju najviše koriste policajci, profesori, bankari i deca koja idu u školu, a turisti samo po potrebi.

Foto: Pixabay.com

Između dva indonežanska sela Kegate i Apova linija je duga samo dva kilometara, ali je aviolinija između njih potrebna jer ih deli duboka šumska dolina. To je veoma izolovani deo Indonezije koji okružuju planine. Putnike prevozi letelica s jednim motorom Pilatus PC-6 Turbo Porter koja ima 10 sedišta. Ipak, ovo nije redovan linija, ali s obzirom na to da se prevoz putnika plaća svrstana je u najkraće na svetu.

Kada je reč o međukontinentalnim linijama, među najkraćima je ona između Tangiersa i Giblartara i iznosi 69 kilometara.

Najkraća linija između dva glavna grada je od Kinšase do Brazavila koje razdvaja reka Kongo. Udaljenost je 26 kilometara, a letove vrši Ethiopian Airlines.

Ruta od aerodroma Barnstaple Municipal do aerodroma Nantucket Memorial u Masačusetsu duga je 49,07 kilometara i najkraća je u Severnoj Americi.

#Avion

#Leteći

'