AKTUELNO

Otkrijte zbog čega je ova zemlja toliko bajkovita i čarobna.

Hladna i snežna Laponija ima sve što je potrebno da dočara pravu zimsku idilu i dostojno predstavi “rodnu grudu” Deda Mraza - ogromne zamrznute arktičke tundre, guste šume i nepristupačnu obalu, polarnu svetlost. Sve su ovo argumenti koji mogu da je okarakterišu kao zemlju avanture i nesvakidašnje zabave.

Foto: Pixabay.com

Turisti rado odlaze u ovu regiju kako bi uživali u skijanju, pogledu na auroru borealis, a u svemu tome društvo može da vam pravi najpopularniji dekica na svetu - Deda Mraz. Ono što je jedino nepoznato je tačna lokacija Laponije.

Zvanično, samo Finska i Švedska polažu pravo na nju. Međutim, Savet naroda Saami, predstavničko telo tamošnjih domorodaca, objašnjava da se Laponci sele i u Norvešku, ali i Rusiju. Konkretno, oni nisu bazirani samo na jednom mestu.

Foto: Pixabay.com

Stanište polarnih biljaka i životinja

Laponija ulazi jednim svojim delom u prostor severnog polarnog kruga. Zbog toga je biljni i životinjski svet jako specifičan.

Preko 400 vrsta biljaka uspeva na ovom području, a pašnjaci pružaju izobilje hrane, što je od posebnog značaja za uzgoj i ispašu čuvenih irvasa. Ove životinje stekle su popularnost zahvaljujući legendi da vuku sanke Deda Mraza.

Foto: Pixabay.com

Na ove surove uslove osim irvasa uspeli su da se prilagode životinje poput polarnih lisica i žderavaca. Snežna sova, prelepa i ugrožena vrsta, ovde ima prirodne uslove kao retko gde na svetu da živi i razmnožava se. Potpuno divlji medvedi, losovi i risevi gospodare surovom prirodom severa Evrope. Bistri planinski potoci i reke puni su prelepih primeraka raznih riba.

Netaknuta i prirodna Laponija - dom Sami naroda

Legandarni narod Sami živi u Laponiji poslednjih 7.000 godina. Nekada nomadski narod koji je živeo od lova i ribolova vremenom se „skrasio“ u ovim predelima. Ubrzo su počeli da pripitomljavaju irvase.

Danas samo oko 250 pripadnika ovog drevnog naroda živi kao pre nekoliko vekova vodeći brigu o 35.000 irvasa.

Foto: Pixabay.com

Inače, od Sami naroda bismo svi trabali da naučimo kako da živimo u skladu sa prirodom. Vekovima ovaj narod naseljava Laponiju i nisu ostavili apsolutno nikakve posledice, pa čak ni tragove, u ovoj jedinstvenoj prirodi.

"Mi, Saami smo jedan narod objedinjen kulturom, jezikom i istorijom živeći u oblastima gde smo sami živeli od pamtiveka" - Izveštaj Saveta naroda Saami .

Aurora borealis - česta pojava u Laponiji

Videti auroru borealis, polarnu svetlost, jedno je od gotovo natprirodnih iskustava. Laponija je najbolje mesto da ga doživite.

Foto: Pixabay.com

Stanovnicima Laponije aurora borealis verovatno nije toliko čudna, jer su se mnogi od njih često susreli sa njom.

Ali turisti koji se tu zadese i po prvi put prisustvuju ovom fenomenu ne mogu da odvoje oči od šarenog neba nad sobom.

Upoznajte život Laponijanaca

Ukoliko posetite ovaj kraj zemlje, i odlučite da u Laponiji boravite kao i njeni stanovnici, morate prenoćiti u iglou. Najbolje mesto za to je iglo selo Kakslauttanen u Saariselka-i u finskoj Laponiji.

Foto: Pixabay.com

Polupansion u ovim ledenim "kućama" košta oko 390 evra za dve osobe. Za one koji se plaše zime, dobri su i luksuzni stakleni igloi iz kojih možete da posmatrate noćno nebo i polarnu svetlost. Noćenje košta 342 evra po osobi.

J. Stanković

#Deda mraz

#Irvas

#Laponija

#Put

#Sneg

'