AKTUELNO

Kada planirate odmor, jedna od glavnih stvari o kojoj treba da razmislite prilikom planiranja je koliko dugo ćete ostati.

Iako bi neki od nas na odmoru bili zauvek, ipak postoji tačno određeni broj dana koji je idealan za maksimalno opuštanje koje će u krajnjem uticati na zdravlje.

Prema naučnim istraživanjima objavljenim u časopisu Journal of Happiness Studies, postoji savršena dužina trajanja odmora koje ima pozitivan učinak na vaše zdravlje. Tim pitanjem su se bavili istraživači na Univerzitetu Radboud u Holandiji.

Koliko je, onda, dana godišnjeg odmora idealno? Odgovor je, kažu, duže od osam.

U sprovednom istraživanju bila su 54 učesnika prosečne starosti od 42,5 godina, a svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje bilo je usredsređeno na duži godišnji odmor – u rasponu od 15 do 34 dana, odnosno u proseku 23 dana.

Naučnici su proučavali psihološke procese povezane s takvim dugim odlaskom od posla i kakve je to učinke imalo na njihovo zdravlje tokom i nakon odmora.

Pratilo se šest stvari: zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženje, napetost i nivoi energije. Utvrđeno je kako su se zdravstvene dobrobiti ubrzano povećale za vreme odmora i to osmi dan. Međutim, u roku od nedelju dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti su se vratile na početni nivo.

I dok je ovaj pozitivan efekat bio kratkotrajan, dobrobit po zdravlje poboljšao se tokom dužeg letnjeg odmora.

Dakle, ako želite maksimalno da iskoristite svoj godišnji odmor i da se zaista osećate odmorno i sveže, pokušajte se odmorati duže od osam dana i ispunite svoje vreme prijatnim i opuštajućim iskustvima kako biste poboljšali svoje zdravlje, piše Net.hr.

#Odmor

'