AKTUELNO

Dobro je znati i ovo.

Odlazak na more, uživanje u plivanju i ostalim vodenim aktivnostima može biti prekinuto grčevima koji mogu biti veoma snažni, tako da u vodi mogu izazvati velike neprilike. Poseban oprez sa grčevima preporučuje se onima koji nisu u formi i ne plivaju u toku godine, pa usled premora kod njih češće nastupaju ovakva stanja.

Evo kako treba da reagujete ukoliko dobijete grč negde u vodenim dubinama.

Grčevi najčešće nastupaju nakon dužeg boravka u vodi i zato se trudite da plivate češće u kraćim vremenskim intervalima. Ipak, ukoliko vam se dogodi da vas grč uhvati, potrebno je ispružiti zgrčeni mišić, istegnuti ga.

Foto: Pixabay.com

Pošto se oni najčešće javljaju u listovima, u tom slučaju ispružite nogu i povlačite prema sebi nožne prste.

Naravno, ovo je uvek lakše izvodljivo u plićaku. Ako se nađete u dubini, potrebno je da ostanete pribrani jer će problem u suprotnom biti veći, imaćete i davljenje u najavi. Zato, kada se ovo dogodi, lezite na površinu vode u opuštajući položaj i istegnite mišić.

Bol može biti veliki, pa ćete mahinalno posegnuti rukom ka bolnom mestu. Znajte da ovo ne pomaže a ruke će vam svakako biti potrebne ua plivanje i povratak na suvo. Znači pribranost, opuštanje i istezanje.Onda se polako kružnim pokretima ruke, vratite ka obali.

#Voda

#plivanje

#plivač

'