AKTUELNO

Ako ne stavite telefon na airplane mode tokom leta, on će verovatno smetati ne samo pilotima u avionu nego i pilotima u okruženju, kao i kontrolorima leta.

Kako kaže Nikita Šmit, pilot na privatnim letovima rizik po bezbednost – ne postoji, ali...

- Mi najviše čujemo neprijatan zvuk iz audio sistema koji se često dešava kada je telefon u blizini. Frekvencije telefona nekada mogu biti veoma jake, čak i do 8W, zbog visokih frekvencija parazitskih oscilacija. I ja sam zapravo čuo takvu buku nekoliko puta tokom leta. Nije bezbednosno opasno koliko može da iritira pilota. Već imamo osoblje i kokpit koji komuniciraju - objašnjava Šmit.

Zamislite još da 50 bezobzirnih ljudi neće da isključi telefon, što znači da bi konstantno 50 telefona tražilo mreže, a to je mnogo radijskog zagađenja.

Kada je u avionu obezbeđena mreža, onda je to preko odašiljača signala koji se tu nalazi, pa telefoni komuniciraju sa malom količinom energije ne izazivajući smetnje.

Wi-Fi signal je mnogo slabiji (100mW) od GSM-a, a i nikada nisam čuo da Wi-Fi pravi ovakve smetnje.

- Sve i da se ne razumete u ovako nešto, isključivanjem telefona pokazujete poštovanje prema ljudima koji rade svoj posao i trude se da bezbedno stignete do odredišta zaključuje pilot.

#Avion

#Mobilni telefon

#Putovanja

'