AKTUELNO

Zašto je ovo omiljena destinacija turista?

Santorini ili Tira je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Santorini u okviru Periferiji Južni Egej. Santorini sa okolnim ostrvima čini jednu opštinu u okviru ovog okruga. Ova opština uključije i tzv. manja ostrva Santorinija - ostrvo Tirazija i nenaseljena ostrva: Nea Kameni, Palaja Kameni, Aspronizi i Kristijani. Santorini je jedno od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposećenijih ostrva u Grčkoj.

Foto: Pixabay.com

Ime ostrva je nastalo stastavljanjem latinske reči „Sveta Irena“ (lat. Saint Irene) u vreme mletačke vlasti nad ostrvom. Grčki naziv za ostrvo, Tira ili Fira, koristi se više među mesnim stanovništvom i u Grčkoj. Stariji nazivi za ostrvo Santorini su Stongili ("Kružan") i Kaliste ("najlepši").

Santorini spada u ostrva Kiklada koja su položena najdalje od kopna, što povezano sa sušnom sredozemnom klimom prouzrokuje stalan nedostatak vode. Zbog toga je Santorini sušan i kamenit, a biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu. Od gajenih kultura dominiraju maslina i vinova loza.

Foto: Pixabay.com

Istorija

Santorini je ostatak vulkanskog ostrva na kome se zbila velika eksplozija negde u periodu 1650-1598. godine p. n. e. Serija zemljotresa je upozorila stanovništvo na kataklizmu koja se približava. O ovome se zna jer na ostrvu arheolozi nisu pronašli leševe iz tog vremena, niti vredne predmete. Erupcija vulkana je izazvala cunami visine 60 metara koji je uništio severnu obalu Krita, i veliki deo minojske flote. Na mestu nekadašnjeg ostrva stvorena je kaldera (ostatak vulkanskog grotla), a vulkanski pepeo je pokrio šire područje što je onemogućilo ljudski život za duže vreme. Veruje se da je erupcija Santorinija bila inspiracija Platonu za njegovu parabolu o Atlantidi. Veliki oblak vulkanske prašine se zatim premestio čak do Severne Amerike, gde su klimatske promene izazvale migracije stanovništva na jug.

Foto: Pixabay.com

Stanovništvo

Foto: Pixabay.com

Po podacima iz 2001. na ostrvu živi 13.670 ljudi. Ostrvo je podreljeno na opštinu Tira i opštinu Oja. Stanovništvo je etnički mešovito (Grci, Albanci, Bugari, Nemci), jer je većina autohtonog stanovništva emigrirala ka kontinentalnoj Grčkoj posle poslednje velike erupcije vulkana i zemljotresa. U poslednjih 20 godina na ostrvu je obrazovana međunarodna zajednica u kojoj se mnogo koristi engleski jezik.

Posebna privlačnost

Tradicionalno su razvijeni pomorstvo i poljoprivreda (maslina, vinova loza, južno voće). Zbog svoje vanvremenske lepote i razvijenog noćnog života, Santorini je jedna od važnih evropskih turističkih odredišta i predstavlja asocijaciju za turizam visokog nivoa.

Foto: Pixabay.com

S.A.

#Ostrvo

#Plaža

#Putovanja

#Santorini

'