separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

NAJLEPŠI MEDITERANSKI BISER KOJI BUDI SVA VAŠA ČULA: Otkrijte ovog leta ostrvo KRIT!


Na Kritu prosto nećete znati koju plažu pre da posetite!


Postoje mesta gde se granica između mitova i stvarnosti briše, i gde istorija i legende ne prolaze, već traju večno. Boravak na takvim mestima nam rasplamsava maštu, i navodi na razmišljanja o davnim vremenima, mističnim pojavama, ljudima i bogovima. Takvim mestima se iznova vraćamo. Jedno od njih je prelepo grčko ostrvo Krit.

Po legendi Krit je mesto gde je Rea donela na svet Zevsa, oca bogova i ljudi. Kasnije Zevs iz ljubavi sa Evropom dobija sina-kralja Minoja, po kome cela civilizacija dobija ime. Ostatke drevnih vremena možete videti u legendarnoj palati Knosos, gde je kralj Minoj po predanju zarobio Minotaura, a na svoj sudbonosan let krenuli Dedal i Ikar.

Smešteno na Mediteranu, na najjužnijoj tački Evrope, ovo ostrvo je oduvek bilo spojnica Evrope, Azije i Afrike. Krit je takođe ostrvo sa najbogatijom istorijom u Evropi, najveće grčko i peto po veličini ostrvo na Mediteranu, sa mediteranskom klimom od preko 300 sunčanih dana godišnje.

Ovo čudesno ostrvo čiji vazduh miriše na divlju mirođiju i bosiljak, puno je specifičnih prirodnih i istorijskih lepota. Ljudi koji su i više puta letovali ovde kažu je i ceo život malo da se potpuno upozna i oseti Krit. Plaže egzotične lepote sakrivene u zagorju kamenitih planina, neprohodni, veličanstveni klanci, mistične pećine, reke i bujne zelene ravnice gusto pokrivene drvećem masline i limuna krase ovaj predeo.

Autor: Pixabay.com

Na Kritu prosto nećete znati koju plažu pre da posetite. Jedna od najlepših plaža na Kritu je Elafonisi, sa peskom roze boje i izgledom nekog rajskog, tropskog ostrva. Plaža Falisarna na gornjem zapadnom delu ostrva svojom fascinantnom lepotom zaslužuje da joj posvetite jedan ceo dan uživanja i fotografisanja, dok plaža Balos predstavlja jedno malo čudo prirode sa lagunom i nestvarnim ambijentom.

Poseta selu Spili i plaži Matala predstavlja jedno nezaboravno iskustvo. U ovom seocetu ćete imati prilike da osetite lokalni duh, probate neki od domaćih specijaliteta u tavernama i zaigrate uz zvuke buzukija do kasno u noć. Ambijent na Matala plaži je neobičan jer je brdo koje se nalazi odmah uz plažu prepuno otvora u kojima su, kako se priča, nekada boravili hipici. Sada ih možete videti kako prodaju skup nakit na plaži.

Hanja i Retimno predstavljaju omiljene gradove za boravak na ostrvu. Hanju krasi prelep venecijanski kvart, stari grad pun uskih uličica, taverne, barovi sa tradicionalnom kritskom kuhinjom i gostoljubivost meštana. Retimno predstavlja venecijansku oazu uz primese vizantijske i helenističke kulture, kojom ovaj grad odražava svoju staru aristokratsku pojavu. Krase ga zgrade koje datiraju iz 16. veka, kamene stepenice, prelepi lučni svodovi kuća, uske ulice, tvrđava Fortezza.

U Agios Nikolaosu, poznatom i po 10.000 vetrenjača, nalazi se takozvano jezero bez dna u kome se kupala boginja Atina. Ovaj grad je inače mondensko, živopisno mesto koje ima kosmopolitsku atmosferu ali i duh tradicionalnosti, sačuvan kroz obilje kulturnih događaja koji se organizuju svakog leta.

Autor: Pixabay.com

Krićani još uvek žive jednostavnim životom u divljim planinskim oblastima, kao i u dolinama gde se vinogradi i plantaže pomorandži i drugog južnog voća, blago spuštaju sve do sela i gradskih naselja. Kažu da tokom zime koja je sjajna, sa temperaturom od 15 stepeni, beru masline, sire sir i spremaju se za sezonu koja traje od aprila do kraja oktobra. Tada šetajući dugim plažama sretnete tek ponekog meštanina i doživite neopisiv osećaj mira i spokoja.

Da li sada silno želite da otputujete na Krit i doživite uzbudljivu letnju avanturu na ovom predivnom ostrvu? Ako je odgovor DA, imamo rešenje za vas.

Herbafast priređuje nagradnu igru čija je glavna nagrada upravo besplatno putovanje na Krit za dve osobe. Nagradna igra traje do 15.06. 2018., a o svim pravilima učešća se informišite klikom na https://herbafast.com/herbafast-nagradna-igra/.

Prijavite se i krenite Zevsu u pohode. Jedva čekamo da čujemo kako ste se vi proveli na ovom magičnom ostrvu… Srećan put!

Autor: Pink.rs

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti