AKTUELNO

Kao najsevernija džamija na svetu u Ginisovu knjigu rekorda uvrštena je Nurd Kamal u Noriljsku, na poluostrvu Tajmir, severu sibirskog Krasnojarskog kraja.

Za sve muslimane ova džamija je posebno zanimljiva tokom meseca ramazana, jer osim svoje arhitektonske lepote ima posebne vremenske odrednice u vezi sa ramazanskim postom. Naime, za vernike u ovoj džamiji post traje ekstremno dugo, pa je tako sehur u 1.19 sati ujutro, dok vernici mogu da iftare (jedu) tek u 00.57 sati, kada sunce zalazi.

Čak i to nije sve, jer je takav post vernicima u Noriljsku trajao samo do 19. maja, otkada dan u tom mestu traje 24 sata, zbog čega će vernici morati da prilagođavaju post narednom gradu u kome je moguće odredit vreme izlaska i zalaska sunca.

Inače, građevina je podignuta prema jedinstvenom projektu arhitekte Eugena Solniškina. Zbog specifičnih klimatskih uslova koji vladaju na krajnjem severu Rusije razlikuje se od tradicionalne arhitekture džamija.

Tako 30 metara visoka kula minareta, koja obično ima kružne temelje, u Noriljsku ima kvadratni oblik. Pri takvoj gradnji, naime, zidovi se manje zamrzavaju i bolje odolevaju naletima vetra.

Džamija ima dva etaža, pri čemu se donji koristi kao medresa. Džamija Nurd Kamal podignuta je sredstvima preduzetnika tatarskog porekla Mithada Bikmejeva, koji je rođen u Noriljsku. Njemu džamija duguje i svoje neobično ime Nurd Kamal - u čast oca mecene Nuritdina i njegove majke Gajnikamal, piše Radio Sarajevo.

Gradnja džamije je počela 1993. godine, a kada je pet godina kasnije – 19. septembra 1998. – organizovana ceremonija svečanog otvaranja, Noriljsk je bio na nogama. Prostor oko Nurd Kamala bio je prepun vernika i znatiželjnika, iz Moskve je došla visoka državna delegacija, a molitvu je predvodio Talgat Tadžhudin, tadašnji vrhovni muftija Rusije.

#Džamija

'