AKTUELNO

Sićušne čestice iz svemira stare su više od 4,6 milijardi godina – koliko i Sunčev sistem.

Stručnjaci obično posećuju ledena bespuća Antarktika kako bi prikupili svemirsku prašinu. Sada su po prvi put uspeli da je nađu u gradovima. Oni su prosejali oko 300 kilograma prljavštine koja se skupljala na krovovima zgrada u Oslu, Berlinu i Parizu. Zatim su koristeći magnete uspeli da izvuku čestice koje sadrže magnetne minerale i uspeli da potvrde da oko 500 njih pripada kosmičkoj prašini.

- Još od četrdesetih godina prošlog veka znamo da kosmička prašina kontinuirano pada kroz našu atmosferu, ali sve dosad smo mislili da je ne možemo detektovati u okruženju u kom postoje milijarde čestica zemaljske prašine - kaže Metju Gendž sa Imperijal koledža u Londonu.

Njega je kontaktirao jedan amater naučnik koji je sugerisao da bi kosmičke čestice mogle da se nađu i u gradovima. Uprkos početnoj sumnji, otkrili su da su čestice tri puta veće od ranije otrkivenih.

- Ovo je važno otkriće jer nam je fosilna kosmička prašina potrebna kako bismo rekonstruisali geološku prošlost Sunčevog sistema - kaže Gendž.

S. P.

#Evropa

#Svemir

'