separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Šta sve možete u Parizu za 10 evra


Kako se sa malim budžetom dobro provesti u jednom od najskupljih gradova na svetu ?


Pariz je jedno od najskupljih mesta na svetu, ali i u Gradu svetlosti mogu da se nađu povoljni zalogaji i besplatni muzeji.

Zbog preskupih restorana mnogi kupuju gotovu hranu i jedu u parku. I sladoled je skup, pošto jedna kugla košta dva i po evra, ali kroasan može da se nađe za evro. Palačinke koštaju po jedan i po evro. Bez obzira na to da li su slane ili slatke, odlična su užina. Ko prolazi pored pekare treba da poruči “krok msje”, jer je to ukusan sendvič sa šunkom i kremastim sirom. Ko poruči “krok madam” dobiće jaje na vrhu. Restorane treba tražiti u Latinskom kvartu i Monmartru i uvek birati “meni formulu”, jer košta desetak evra, a uključuje kompletan ručak.  

Cena kafe je veoma različita, ali jedno je sigurno - ko stoji za šankom plaća jeftinije, a ko sedne u kafiću skuplje. Slatkiš makron uz kafu košta po dva evra i ne isplati se.  

Pariz je nemoguće videti pešice, a najviše se isplati kupiti deset karata za metro koje koštaju 14,5 evra. Metro ima pet zona, ali turisti retko kada napuste centar.  

Ulaznice u muzeje su “legendarno” skupe, ali po podne su karte jeftinije. Recimo, posle 16 časova ulaz u Muzej Dorsej je pet i po evra i dva sata za impresioniste je dovoljno. U Luvr može da se uđe za 11 evra posle 18 časova, što je dovoljno da se “protrči” do Mona Lize.  

Daleko je mudrije koristiti besplatne ture i upoznati grad uz pomoć lokalnih vodiča koji vode po Monmartru ili Latinskom kvartu, a ko im plati piće doznaće najskrivenije tajne ovog grada. Pariz je prelep od proleća do jeseni pa treba šetati kraj Sene.  

Besplatna je šetnja oko Ajfelove kule, vojnog i antropološkog muzeja, Trijumfalne kapije, ulaz u crkve Notr Dam i Sakr ker sa čijih stepenica se pruža najlepši i najjeftiniji pogled na grad. Ne naplaćuje se ni ulaz u Popidu galeriju. Besplatna je i poseta Luksemburškom vrtu kod Luvra, kao i mnogih muzeja prve nedelje u mesecu.  

Ulaz u katakombe Pariza je osam evra, a besplatan u groblje Per Lašez, gde su sahranjene slavne ličnosti kao što su Aleksandar Dima, Edgar Dega, Oskar Vajld ili Džim Morison.  

Besplatan toalet i otvoren internet imaju svi “Mekdonalds” restorani. I javni toaleti su besplatni.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti