AKTUELNO

Iako se avionske nesreće dešavaju otprilike jednom na 1.2 miliona letova, dobro je misliti na svoju sigurnost u svakom trenutku i pripremiti se.

Penzionisana stjuardesa Šeril Švorts podelila je nekoliko saveta šta učiniti u slučaju avionske nesreće i kako povećati svoje šanse za preživljavanjem.

Švorts, koja je radila za Junajted erlajns, ispričala je da bi putnici pre nego što se smeste na svoja mesta trebalo da prebroje koliko ih redova deli do najbližeg izlaza u slučaju opasnosti. U takvim situacijama, vidljivost je smanjena pa bi znanje o tome moglo i te kako da ubrza proces evakuacije.

- Nije bitno da li letite istom tipu aviona decenijama, svaki je jednostavno drugačiji - kaže ona.

Takođe, kaže da bi trebalo proceniti koja je najbolja potpora za svako sedište. Ako se ispred vašeg sedišta nalazi drugo, onda je najbolje koristiti naslon tog sedišta za potporu, odnosno na njega nasloniti glavu.

U slučaju da to nije slučaj s vašim sedištem, stjuardesa preporučuje da skupite noge i glavu prislonite na kolena. Takođe, u svakom trenutku bi putnici trebalo da imaju pojas za vezanje na sebi.

Dodaje i da bi trebalo znati tačno šta da ponesete, a šta da ostavite. Skupljanje stvari koje mislite da ponesete sa sobom može da oduzme mnogo vremena. Nema te stvari zbog koje vredi umreti, kaže ona.

- Imamo 90 sekundi za evakuaciju bilo 600, bilo 30 putnika. Trenirani smo za to i znamo šta da učinimo, a vaš ručni prtljag ne uklapa se u taj plan - kaže.

Poslednje, nemojte čekati spasavanje, kaže ona.

- Većinu nesreća je moguće preživeti, ali ipak, u nesrećama u kojima su ljudi preživljavali, dešavalo se da istražitelji pronađu ljude bez ogrebotina, koji su ostali mirno da sede na svojim sedištima, mrtve - zaključuje.

Pročitajte još: Evo koliko košta pivo u Las Vegasu?

#Avion

#Nesreća

'