Info
ZABAVA

zanimljivosti

PUTOVANJA: Valensija - grad kome se turisti uvek vraćaju! (FOTO)


Ima i predivne plaže, kao i istorijske znamenitosti, spomenike kulture, ali i stazu Formule 1 i popularni fudbalski klub.


Valensija je treći najveći grad u Španiji, a predstavlja i jedan od glavnih industrijskih centara ove zemlje. Grad je takođe veoma star – osnovan je 137. godine pre nove ere, kada je nosio naziv Valentia Edetanorum. Danas je Valensija veoma popularna turistička destinacija, koja oduševljava sve svoje posetioce i mami ih da dođu ponovo. Retko ko Valensiju poseti samo jednom.

Autor: Pixabay.com

U ovom gradu postoji veliki broj turističkih lokaliteta koje vredi obići. Prvi lokalitet je svakako La Plaza de la Virgin, koji se nalazi u istorijskom delu grada. Ovde se odigrava poznati festival Las Fallas, koji traje od 15. do 19. marta svake godine. Oko ovog trga nalaze se bitni istorijski spomenici, kao svedoci promena i progresa, ali i slavne prošlosti. Najpoznatiji su katedrala, Rimski muzej i Crkva svetog Josifa.

U Valensiji se nalazi i jedna od najstarijih evropskih pijaca. Ona zauzima prostor od oko 8.000 kvadratnih metara, a zgradu je 1914. godine dizajnirao slavni arhitekta Francisko Gvardija. Na ovoj pijaci se može pronaći mnogo toga – preko simpatičnih suvenira i tipičnih španskih proizvoda, do egzotičnog voća, ribe i drugo. Pijacu okružuje veliki broj eklektičnih restorana i barova, što je jedan od glavnih razloga velike posećenosti.

Autor: Pixabay.com

Drugo veoma bitno mesto za turizam Valensije je grad Nauke i umetnosti, gde posetioci mogu da uživaju u poseti brojnim muzejima. Tu su Muzej savremene arhitekture, Muzej nauke, Planetarijum, Akvarijum i Palata umetnosti Kraljice Sofije. U svakom od ovih muzeja posetioci imaju priliku da aktivno učestvuju u aktivnostima i dešavanjima.

Autor: Pixabay.com

Kao i svaki predivni španski grad, Valensija ima park kojim se može hvaliti svuda u svetu. U pitanju je El Parque Natural de la Albufera. To je zapravo prirodni rezervat okružen magičnom lagunom. Ovo mesto idealno je za beg od gradske gužve i kontemplaciju u miru i tišini, a posebno ga krasi preko 250 različitih vrsta ptica selica koje slobodno lete i koje su često veoma druželjubive.

Za ljubitelje sporta, Valensija takođe ima sjajne pogodnosti. Ovde se održava Grand Prix Valencia, odnosno svetski poznato takmičenje Formule 1

Autor: Pixabay.com

Takođe, tu je i stadion Mestallaje, na kom utakmice igra fudbalski tim Valensija. Ovaj stadion iza sebe ima dosta istorije – izgrađen je 1923.godine, a ima kapacitet od 55.000 sedišta.

Autor: Pixabay.com

S obzirom na činjenicu da se nalazi na obali Sredozemnog mora, očekivano je da grad poput Valensije ima predivne plaže. One su neizostavni deo obilaska ovog grada, u koje god doba godine da dođete. Po svojoj lepoti se posebno ističu plaže Arenas i Malvarrosa, koje su na veoma maloj udaljenosti od centra grada.

Autor: Pixabay.com

I na kraju – Valensija je grad kulture, predivnih plaza i zabave. To je mesto sa brojnim atrakcijama, pri čemu svaka od njih zahteva da odvojite dosta vremena. Ovde možete posetiti veliki broj različitih restorana i isprobavati tipična španska jela, možete se opuštati u kafićima ili ići u ludi noćni provod u neki od brojnih klubova. Valensija je, sve u svemu, idealno mesto za nezaboravno uživanje i odmor. 

Autor: Pixabay.com

S.A.

Komentari • 0


povezane vesti