Info
ZABAVA

lifestyle

PUTOVANJA: Havana - grad salse, tompusa i ruma! (FOTO+VIDEO)


Ovaj grad karakteriše spoj nekadašnjeg glamura i pažljivo rekonstruisanih građevina živopisnih boja iz kolonijalnog perioda.


Havana je glavni grad, najveća luka i vodeći trgovački centar Kube. U gradu živi oko 2.200.000 stanovnika. 

Autor: Pixabay.com

Grad leži na onižim brdima, koja se izdižu iz dubokog mora. Reka Almendares protiče kroz grad od juga prema severu i uliva se u Floridski prolaz. Zaliv nadgledaju kolonijalna utvrđenja, Univerzitet u Havani i prinčevski dvor. 

U Staroj Havani je sačuvan veliki broj građevina iz doba španske kolonizacije, baroka, neoklasicizma i art deko-a, tako da je od 1982. Havana na UNESKO listi Svetske baštine.

Na nekim destinacijama, turističke oblasti gotovo da nemaju kontakta sa ritmom svakodnevnog života, ali oni koji posete Staru Havanu - Habana Vijeha, kako je lokalci zovu - ne mogu, a da ne vide kako obični Kubanci žive.

Autor: Tanjug AP

Na ulicama se mogu videti deca u školskim uniformama, ulični prodavci voća i paprika, veš koji visi sa konopca razvučenog između zgrada, psi koji se sunčaju na trotoaru.

Autor: Pixabay.com

U poštama i bankama su vidljivi redovi, a taksi-bicikli prevoze putnike kroz uske ulice grada. U daljini se mogu čuti petlovi, ptice, salsa, ali i zvuk motora starih automobila.

Gotovo svaka ulica ima znak ili tablu koja svedoči o nekom događaju ili osobi od istorijskog ili kulturnog značaja.

Autor: Pixabay.com

Autor: Pixabay.com

O'Rajlijeva ulica nazvana je po Ircu koji je postao vođa u španskim kolonijama i oženio se devojkom iz ugledne kubanske porodice. Ploča ima pomalo poetsku aluziju na istorije Irske i Kube - "Dva ostrvska naroda u istom moru borbe i nade".

Mnoge zgrade su u lošem stanju i nije neobično videti nebo kroz kamenu fasadu zgrade bez krova ili gomilu cigala na ulicama. Međutim ima i zgrada koje su divno restaurisane, naročito oko trgova u istočnom delu Stare Havane gde se nalaze i mnogi muzeji, ali i Ambos Mundos hotel gde je Ernest Hemingvej odsedao. 

I zapadni deo grada ima svoje atrakcije, naročito u blizini Prada ili Paseo de Martija, bulevara koji deli Staru Havanu od Centralne Havane. Sam Prado vredan je šetnje, naročito nedeljama kada se tamo organizuje ulični bazar umetnina. U blizini Prada je Central park sa statuom revolucionara Hosea Martija. 

Blok dalje je Nacionalni muzej lepih umetnosti sa izvanrednom kolekcijom kubanske umetnosti, ali i međunarodne.

Autor: Pixabay.com

Tu je i Muzej revolucije sa tenkom i čuvenim čamcem "Granma" koji je koristio Fidel Kastro, ali i karikaturama kojima su ismevani američki predsednici Ronald Regan i oba Buša.

Za ljubitelje ruma, kafe, piva ili mohita u ponudi su tri istorijska mesta. Barovi El Floridita i La Boguedita del Medio koje je često obilazio Hemingvej i Sloppy Joe's koji je poslužio kao pozornica za roman Grejama Grina "Naš čovek u Havani".

Autor: Pixabay.com

Turisti često uživaju i u brojnim kafićima na starim trgovima sa obe strane Habana Vijehe naročito predveče kada vrelina umine, a preko trga se čuju zvuci "Guantanamere" koju sviraju tročlani bendovi.

I. Petrović

Komentari • 0


povezane vesti