Info
ZABAVA

zanimljivosti

PUTOVANJA: Kapo Verde - egzotična ostrva koja nas mame na letovanje usred zime! (FOTO)


Portal Pink.rs vas tekstom vodi na daleku destinaciju.


Zelenortska Ostrva, ili zvanično Zelenortska Republika, poznata i kao Republika Kapo Verde je mala ostrvska država smeštena na arhipelagu u severnom delu Atlantskog okeana u regionu zapadne Afrike. Portugalci su nenaseljena ostrva pronašli i kolonizovali u 15. veku, kada su ostrva postala glavni centar trgovine robovima.

Autor: Pixabay.com

Zelenortska ostrva su bila nenaseljena kada su ih Portugalci otkrili 1456. godine. Ostrva su postala sastavni deo Portugalskog carstva i zahvaljujući svom položaju i glavna afrička luka i centar trgovine robovima.1975. godine ostrva su dobila nezavisnost zahvaljujući naporima Afričke partije za nezavisnost Gvineje Bisao i Zelenortskih ostrva (APNGZ). Posle sticanja nezavosnosti APNGZ je pokušala da ujedini Zelenortska ostrva i Gvineju Bisao kontrolišući vlade obe države. Planovi su propali 1980. U Zelenortskoj Republici trenutno je na vlasti Afrička partija za nezavisnost Zelenortskih ostrva (APNZO)


Politički sistem Zelenortskih Ostrva funkcioniše na temeljima Ustava iz 1980. Izbori se održavaju i za mesto premijera i za mesto predsednika, koji su na vlasti 5 godina. Članovi Generalne Skupštine se takođe biraju neposredno na izborima. Skupština, zajedno sa premijerom i predsednikom, bira sudije Vrhovnoga suda. Valuta je zelenortski eskudo.Geografski položaj - Zelenortska ostrva se nalaze na arhipelagu Afrike. Arhipelag se sastoji od 10 većih i 8 manjih ostrva. Veća ostrva su: Ostrvaska grupa Barlavento (severna ostrvska grupa), Santo Antao, Sao Visente, Santa Lucija, Sao Nikolau, Sal, Boa Vista, Ostrvska grupa Sotavento (južna ostrvska grupa), Maio, Santijago, Fogo, Brava.

Autor: Pixabay.com

Jedino nenaseljeno ostrvo je Santa Lucija. Danas, to je prirodni rezervat. Sva ostrva su vulkanskog porekla. Jedini aktivni vulkan nalazi se na ostrvu Fogo. Važnija manja ostrva su: ostrvo Branko i ostrvo Raco.


Autor: Pixabay.com

Republika Zelenortska je mala zemlja koja oskudeva sa resursima. Često se dešavaju suše, tako da je nedostatak vode jedan od glavnih problema. Poljoprivredom se bavi stanovništvo na samo četiri ostrva, ali je slabo razvijena upravo zbog vode i male količine padavina. Društveni bruto dohodak se uglavnom bazira na uslužnim i ugostiteljskim poslovima. Zelenortska ostrva imaju veliku saradnju sa Portugalom na svakom nivou privrede. Bivši portugalski premijer Žoze Manuel Durao Barozo obećao je u ime Portugala znatnu pomoć i podsticanje saradnje sa Evropskom unijom. Od '90-ih godina Zelenortska ostrva su doživela značajan ekonomski napredak.

Autor: Pixabay.com

Demografija - Većina stanovnika Zelenortskih ostrva su doseljenici iz Portugala i afrički robovi. Veliki broj ljudi koji su poreklom sa ostrva žive u drugim zemljama: Sjedinjenim Američkim Državama (264.900), Portugaliji (80.000), Angoli (45.000), Sao Tomeu i Principu, Senegalu, Francuskoj i Holandiji.


Kultura na Zelenortskim ostrvima vuče portugalske i afričke korene. Pre svega, poznate su forme muzike kao što su Morna, Zelenortski Fado. Ples Funana je mešavina portugalskih i afričkih stilova.

Ova ostrva su jedna od glavnih destinacija najčešće ljudima iz zapadne Evrope. Nemci rezervišu aranžmane i po nekoliko meseci ranije. Egzotika Zelenortskih ostrva, duge peščane plaže i luksuzni hoteli pravi su mamac za one sa dubljim džepom. Ono što svakako privlači Evropljane je činjenica da je tamo stalno toplo pa je idealno za letovanje u zimskim danima. 

S.A.

Komentari • 0


povezane vesti