AKTUELNO

Nije šala.

Ukoliko ne platite prekršajnu prijavu ne možete biti vraćeni sa graničnog prelaza, ali ukoliko se ne odazovete sudskom pozivu, a zbog toga bude izdata poternica, prelaz preko granice će vam biti zabranjen.

- Ukoliko građanin ima neplaćenu kaznu izrečenu pravosnažnom presudom prekršajnog suda ili konačnim prekršajnim nalogom on ne može biti vraćen sa granice, već može nesmetano nastaviti put - rečeno je iz Prekršajnog suda.

To važi za sve neplaćene kazne, bilo koji prekršaj da je u pitanju, od najkrupnijih do najsitnijih.

Foto: Pixabay.com

Međutim, ukoliko se desi da se niste odazivali sudskim pozivima, pa je zbog toga vaše ime dospelo na listu opšte naredbe za dovođenje, u tom slučaju ćete biti zadržani na granićnim prelazima.

- U slučaju raspisivanja poternice, sudija je prosleđuje policijskoj stanici na teritoriji suda, koja o potrazi za tim licem obaveštava sve stanice na teritoriji Republike Srbije - navode u ovom sudu.

Tek u tom slučaju, ukoliko policija na graničnom prelazu uoči to lice, ima prava da mu zabrani izlaz iz zemlje i privede sudu koji ga traži.

Pročitajte još: VIŠE PUTNIKA NA ODMORU NEGO PROŠLE GODINE. A evo koliko Srba letuje u inostranstvu!

Pored ovoga, na granici vas mogu zaustaviti i ukoliko skidate filmove, ali i muziku, kao i knjige sa torent sajtova. Nemačka prednjači u tome, skidanje ovakvog sadržaja kažnjava sa 900 evra, a kazne šalje preko advokatske kancelarije.

Za slučaj da niste izmirili ovu obavezu, postoje realne šanse da vam je ime na "crnoj listi", pa ćete morati da platite kaznu na samom graničnom prelazu ili budete vaćeni sa istog.

#Granica

#Hapšenje

#Kazna

#Letovanje

#More

'