AKTUELNO

Direktor GAK Narodni front Snežana Rakić govorila je tome šta je najbolje za trudnice koje planiraju da idu na letovanje.

Trudnice treba da obrate pažnju da se ne izlažu preterano suncu, rekla je profesor doktor Snežana Rakić.

One ne bi trebalo da idu na odmor u ovom periodu, odnosno u julu i avgustu, već u junu ili septembru, a ako ipak idu sad, ne bi trebalo da se izlažu suncu u najtoplijem delu dana, već u ranim jutarnjim satima ili posle 17 sati,

Foto: Printscreen

- Trudnice Moraju da obrate pažnju na ishranu, da unose dovoljno tečnosti - rekla je Rakić i

Ona je dodala i da se često postavlja pitanje kojim prevoznim sredstvom da putuju, navodeći da trudnice u zavisnosti od toga u kom su mesecu trudnoće mogu da putuju, automobilom, avionom, pa čak i autobusom.

Tačno se zna da one do 28 nedelje trudnoće mogu da putuju avionom - rekla je Rakić i dodala da ako putuju kolima ili autobusom vožnja ne bi smela da traje duže od tri do četiri sata.

Rakić je objasnila da bi ukoliko idu kolima na more, najbolje bilo da put podele na dva dana.

Žene sa visokorizičnom trudnoćom ne treba da putuju

Žene koje imaju visoko rizične trudnoće, njima lekari savetuju da izbegavaju putovanja, ne samo tokom godišnjih odmora, nego i generalno. Rakić je rekla da bi putovanje u rizičnoj trudnoći moglo da dovede do prevremenog porođaja, materičnih kontrakcija, a vrlo često takve trudnoće podrazumevaju i čest odlazak kod lekara na kontrolu.

Šta trudnica treba da jede i pije tokom putovanja?

Žene koje su trudne treba da jedu što više sveže hrane, tokom puta da unose dovoljno tečnosti, nikako slatke, već što više nezaslađenih tečnosti, vode ili čaja, objasnila je Rakić i dodala da ne bi trebalo ni da se utopljavaju previše, da ne dožive temperaturni šok.

Foto: Printscreen

Kada borave na moru, trudnice treba da budu u hladovini, nikako na suncu i treba da koriste sredstva za mazanje sa velikim faktorom zaštite od UV zraka.

Sa sobom treba da ponesu lekove koji se tiču gastrointestinalnih tegoba, treba da ponesu i neki antibiotik, kao i progesteron, objašnjavajući da lekari uvek savetuju trudnicama da ponesu mali paket lekova za trudnice.

Najčešće infekcije na letovanju

Najčešće infekcije na letovanju su različite stomačne tegobe. Treba nositi probiotik, piti flašitranu vodu, pošto može doći do trovanja hranom, rekla je Rakić i dodala da postoji  i druga grupa virusnih infekcija koja se prenosi kapljičnim putem, sa temperaturom kašljanjem kijanjem, što liči na grip i to je česta stvar koja može da se desi tokom leta.Rakić je rekla da treba izbegavati hranu koja dugo stoji,  koja nije dobro temrički obrađena i ponovila da treba jesti što više svežeg voća i povrća , a što manje brze hrane, što manje tih stvari koje mogu da izazovu trovanje. Druga stvar  koju trudnice treba da rade je i da izbegavaju kontakte sa osobama koje imaju virus.

#Doktor

#Letovanje

#trudnica

'