AKTUELNO

Mnoga sela i gradovi i dan danas čuvaju arhitekturu i istorijsko nasleđe starog vremena, pa kada zakoračite u neko od tih mesta, imate osećaj kao da se zakoračili u vremeplov.

U ovim selima i gradovima možete uživati u životu kakav je bio nekad – jednostavan, prijatan i znatno manje stresan, bez previše moderne tehnologije, interneta i drugih stvari iz današnjeg vremena.

Kada sledećeg puta budete planirali neko putovanje, savetujemo vam da zamenite urbane prestonice i metropole jednim od ovih mesta.

Ako vam je zaista potreban pravi odmor od svega, ovde ćete moći da se opustite i uživate, a luksuza i komfora vam svakako neće zafaliti. Bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam 12 najlepših evropskih sela.

TELARO - Italija

Foto: YouTube screenshot

Telaro je jedan od onih klasičnih evropskih gradova sa tipskim uzanim i vijugavim putevima niz stene, idealan za razlgednice. Sa strmim baštama koje se uvijaju oko zidova kuća i klasičnim građevinama iz devetnaestog veka, ovaj grad je epitom šarma starog sveta. Na ivici ovog mesta nalazi se luka, koja će vam dati mnogo povoda za maštanje.

BILBURI - Engleska

Foto: Pixabay.com

Kamene kolibe se veličanstvenim dimnjacima? Tu su. Živahne doline između kuća? Takođe. Zelene puzavice na zidovima? O da. Ako još poželite da vidite uzane puteve, viktorijansku arhitekturu, most preko reke koja protiče kroz grad, sve vas to ovde očekuje. Ova scena je oličenje Engleske, dok je Bilburi grad kao iz bajke.

Pročitajte još: PUTOVANJA: Letovališta koja su grčki bogovi stvorili za sebe (FOTO)

HALŠTAT - Austrija

Foto: Pixabay.com

O ovom mestu nećemo mnogo govoriti, jer svako naše slovo remeti vaše uživanje u prirodnoj scenografiji. Ovo austrijsko mesto nalazi se u blizini planine, na obali jezera. Kuće u ovom gradiću potiču iz šesnaestog veka, dok crkva u karakterističnom gotičkom stilu okupira zapadnu obalu jezera.

KOLMAR - Francuska

Foto: Pixabay.com

Kolmar je naselje u Alsake regionu Francuske, i predstavlja klasično selo sa kaldrmisanim ulicama, starinskim kućama i kanalima. Ovo mesto je definicija renesanse arhitekture, kombinovane sa barokom i gotikom. Zbog svoje neverovatne lepote, ovaj grad je pošteđen uništenja u Drugom svetskom ratu, a kompozicija kulturalnih uticaja na koje ćete ovde naleteti se najbolje može iskusiti u lokalnim pekarama, u kojima obavezno morate probati i kuglof i kroasane.

REIN - Norveška

Foto: Pixabay.com

Za nas je Norveška sama po sebi zemlja iz bajke, smeštena u divljini arktičkog kruga, sa lepotom tamno plavih zaliva, veličanstvenih planina i fjordova. Kuće u ovom norveškom naselju su tipično crvene boje, a mnoge gledaju na more i dostupne su za iznajmljivanje. Buđenje u jednoj od njih će biti nešto što ćete zauvek pamtiti, verujte nam na reč.

PUČIŠĆA - Hrvatska

Foto: Wikipedia

Ovo selo na ostrvu Brač je pravo primorsko mesto sa neverovatnom arhitekturom. Vile od belog kamena sa krovovima od terakote krase pejzaž, koji vam nudi zaista nestvarnu lepotu. Kaldrmisane ulice i trg će vam staviti do znanja da se nalazite u mediteranskom raju, koji ceni svoju kulturu, nasleđe i istoriju. Ako posetite ovo hrvatsko mesto, obavezno probajte smokve, vino i maslinovo ulje.

KONG - Irska

Foto: YouTube screenshot

Ovo selo je okruženo potocima koji su svojim tokom od njega napravili ostrvo. To je jedno od najslikovitijih mesta u Irskoj, a naravno, protkano je smaragdno zelenim dolinama, jezerima i zamkovima. Ašford zamak je sada viktorijansko imanje, pretvoreno u luksuzni hotel.

Pročitajte još: DOBRA VEST ZA TURISTE: Turska bezbedna za letovanje (FOTO)

BLED - Slovenija

Foto: Pixabay.com

Ako fotografišete panoramu ovog grada, moći ćete da zavarate neke ljude i navedete ih da pomisle da je to scena iz filma Gospodar prstenova. Smešten na obali plavih voda jezera Bled, ovaj istoimeni alpski grad nalazi se u podnožju ovog veličanstvenog planinskog venca. Na ovom ostrvu, nalazi se malo ostrvo u sred jezera, gde je uzdignuta crkva u klasičnom baroknom stilu.

GUARDA - Švajcarska

Foto: YouTube screenshot

Ovo alpsko selo nalazi se na nadmorskoj visini od 1.650 metara. Očuvalo je svoju šarmantnu arhitekturu starim natpisima, prozorima i slikama koje krase veličanstvene kuće. Ono što je još više neverovatno je činjenica da stanovništvo ove regije ima svoj jezik kojim govori.

GITHORN - Holandija

Foto: Wikipedia

O ovom selu smo već jednom pisali, ali ga nikako nismo mogli zaobići na ovoj listi. Nazvano Holandska Venecija, ovo mesto protkano je kanalima, koji su uramljeni slikovitim kućama, pri čemu do nekih ne postoji put. Sa preko 90 kilometara vodene staze, ovo je umirujući lokalitet u kom ćete sigurno uživati.

Pročitajte još: PUTOVANJA: TAJLAND, zemlja prirodnih lepota, nasmejanih ljudi i lepih žena

OBIDOS - Portugalija

Foto: Wikipedia

Ono što ćete videti ako posetite ovo selo je komad Iberije, ali one koja je postojala pre 700 godina. Iza čvrstih zidina, ovaj grad krije vile klasičnog izgleda u belog boji, dekorisane cvećem i kaldrmisanim ulicama. Prošetajte kroz ovaj grad i uživajte u pogledu.

FOLEGANDROS - Grčka

Foto: YouTube screenshot

Folegandros je jedno od četiri grčka ostrva koja formiraju južnu polovinu Kiklada. U pitanju je spektakularno mesto sa tipičnim belim građevinama, nekoliko crkava i plavim kupolama tu i tamo. Ovo mesto se sastoji od tri različita sela, koja su prave turističke atrakcije i nude vam brojne zabavne stvari.

#Evropa

#Putovanja

#Selo

'