AKTUELNO

Vlasti su rešile da dobro napune budžet kažnjavajući one koji se "neprimereno ponašaju".

U Hvaru su postavljene table s novim kaznama za neprimereno ponašanje. Naime, ko ostrvom šeta bez majice platiće i do 500 evra, ko se švrćka u kupaćem moraće za kaznu da izdvoji 600, a ukoliko jedete ili pijete na javnoj površini kazna može biti i do 700 evra.

- Uštedite vaš novac i uživajte u Hvaru - poruka je gradonačelnika Rikarda Novaka, koji smatra da je bio krajnji potez za uvođenje ovako drastičnih mera.

Foto: Pixabay.com

Hvar je, naime, i po stranim medijima poslednjih godina postao ozloglašen kao mesto razuzdane zabave mladih. Novak kaže kako je dugo u turizmu i kako se neka pravila moraju postaviti. Novinarima je već otkrio kako im turisti po Hvaru povraćaju, uriniraju, spavaju na gradskim površinama i bauljaju...

Pročitajte još: LETUJETE U GRČKOJ? Onda ovih SEDAM STVARI nikako ne smete da radite dok ste tamo!

- Sada turisti imaju obaveštenje i znaju kakvo se ponašanje od njih očekuje. Gradsko veće Hvara donelo je odluku o komunalnom redu s propisanim kaznama. Skupo kažete? Pa i meni je skupo da živim u Hvaru. Kazna za neprimereno ponašanje u Barseloni je 1.500 evra. Skupo možda jeste, ali ima efekta. Turisti se kod nas šetaju goli, a mislite li da to rade u Veroni ili Firenci? Morali smo da preduzmemo nekakve mere, komunalni policajci imaju ovlašćenje da naplaćuju kazne i regulišu situaciju. Meni nije normalno da se u kupaćim gaćicama ulazi u samoposlugu - kaže gradonačelnik Novak i dodaje da ne strahuje da će visoke kazne stvoriti kontraefekat.

- Mi smo grad sa tradicijom turizma od 150 godina, imamo najstarije pozorište. Neka pravila moraju da postoje. Nije to samo problem Hvara, već i drugih mesta, poput Novalje. Mi iz lokalne zajednice moramo da počnemo da rešavamo taj problem. Radimo samo ono što nam zakon omogućava - kazao je Novak.

#Hrvatska

#Kazna

#Letovanje

#Odmor

'