AKTUELNO

Belgija nije mnogo velika zemlja, ali su u njoj smešteni mnogi međanorni centri, uključujući i sedište EU.

Ako ste u poseti ovoj evropskoj zemlji, ne propustite da pored Brisela obiđete još neka mesta i gradove, kako bi ste što bolje upoznali ovu zemlju u kojoj se nalazi i sedište mnogih međunarodnih organizacija. Belgija je poznata po ukusnoj čokoladi, dobrom pivu uz koje se obećava i dobar provod. Ukoliko vas put nanese na ovaj deo Evrope, obavezno se ne zadržavajte samo na jednom mestu.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kao glavni grad, Brisel je glavni centar ne samo zemlje, već i Evropske unije. Ovaj grad može mnogo toga da ponudi. Bučne i užurbane pijace, divna kraljevska palata i više od desetak fantastičnih muzeja, kao i mnogobrojne pivnice i prodavnice koje garantuju non- stop uživanje.

Foto: Pixabay.com

GENT

Gent mnogi smatraju najlepšim belgijskim gradom, a njegove srednjevekovne ulice sa visokim tornjevima pričaju priču o slavnoj prošlosti, kada je Gent bio jedan od najvažnijih evropskih gradova. Smešten je na severozapadu Belgije, industrijski je centar, i sa Briselom i Antverpenom čini takozvani Zlatni trougao. Deo istorijskog centra grada je na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Foto: Pixabay.com

U Gentu se nalaze brojne znamenitosti koje ovaj grad čine jedinstvenim. Toranj Belfort dominira istorijskim centrom grada, a sa vrha se pruža fantastičan pogled na centar.

Foto: Pixabay.com

Najupečatljivija znamenitost mesta je Gravensteen. To je „Grofov dvorac“, jedan od mnogobrojnih koje su flandrijski grofovi gradili na prostoru Belgije. Današnji oblik dobio je u dvanaestom veku, a izgrađen je po narudžbi Filipa Alzaškog. Ono po čemu se razlikuje od ostalih dvoraca jeste njegova očuvanost.

Foto: Pixabay.com

VATERLO

Čak i ako niste ozbiljan ljubitelj istorije verovatno ste čuli za bitku kod Vaterloa. To je bilo u ovom istorijskom mestu gde je Napoleon izgubio finalnu bitku protiv vojvode od Vellingtona.

Foto: Pixabay.com

Možete posetiti čuvene ravnice Vaterloa i veštačko brdo sa spomenikom u obliku lava, podignutim na mestu gde se veruje da je ranjen holandski prestolonaslednik.

Foto: Pixabay.com

Ne propustite da se popnete stepenicama do vrha I vidite skulpturu lava, kao i da uživate u pogledu na celo bojno polje. Vaterlo je samo 30 km južno od Brisela, što ga čini praktičnim za izlet.

ANTVERPEN

Foto: Pixabay.com

Kratkom vožnjom od oko 45 minuta vozom ili automobilom severno od Brisela stići ćete u Antverpen, grad poznat kao središte trgovine i ekonomije u Belgiji. Mesto sa bogatom modnom industrijom i velikom trgovinom dijamantima, ali ima dosta kulturnih atrakcija.

Foto: Pixabay.com

Ovaj grad bio je dom mnogim svetski poznatim slikarima kao što su Rubens, Van Dajk i Jordans, pa je njihovo nasleđe nešto što krasi ovaj grad. Tu su i mnoge istorijske građevine kao što su Gradska Kuća, Katedrala i veliki broj kuća gildi, posebno na gradskom trgu. Ovaj grad je idealan i za šoping ako ste zainteresovani.

Foto: Pixabay.com

BRIŽ

Samo sat vremena vožnje severozapadno od Brisela, u pravcu Severnog mora doći ćete do Briža. Briž je savršena slika grada koji izgleda kao da još uvek živi u prošlosti.

Foto: Pixabay.com

Ovo je grad koji je najbolje istražiti pešice. Zbog toga što leži na kanalima, često ga zovu Venecija Severa.

Foto: Pixabay.com

Centralni trg, poznat kao Grote Markt, je mesto na kome se nalazi popularan zvonik na čiji se vrh možete popeti i biti nagrađeni sa predivnim pogledom, ako ste spremni za uspon od 366 stepenika.

Foto: Pixabay.com

DINANT

Grad Dinant nalazi se u jugozapadnom delu Belgije, u Valoniji ,francuskom govornom području na samo 90 minuta vožnje od Brisela. Dinant se nalazi na obalama reke Meze, a njegova glavna atrakcija je upečatljiva tvrđava iznad grada.

Foto: Pixabay.com

Tvrđava je izgrađena u 19. veku na litici s pogledom na reku, i sa koje se pruža velelepan pogled na pejzaž ispod.

Foto: Pixabay.com

Da bi se stiglo do tvrđave potrebno je da se popnete nekoliko stotina stepenika urezanih u stenama ili žičarom.

Foto: Pixabay.com

#Belgija

#Brisel

#Putovanja

'