AKTUELNO

Lisabon nudi ponešto za svakoga: prekrasne spomenike, tvrđave, zanimljive gradske ulice, raznoliku gastro ponudu, bogat noćni život i izuzetno toplu i prijateljsku atmosferu.

Narod Portugala brižljivo čuva svoju kulturu i tradiciju i sa ponosom je predstavljaju svojim gostima. Jedan od bisera iz njihove riznice jeste i evropska prestonica Lisabon, grad na Atlantiku.

U ušuškanim gradskim restoranima možete se prepustiti miru i mirisu vetra, slušati strastveni fado, osluškivati šumove mora i vetra i svim čulima osetiti čuveno vino “Porto”.

Uživanje je naći se na krajnjem zapadu Evrope gde se arhitektonski poduhvati prošlih vremena sudaraju sa modernim životom, gde umesto asfalta sjaje mozaici i gde se fasade ukrašavaju pločicama.

Raznovrsnost ponude ove atlantske kraljice je lista bez kraja. Tokom istorije duge vekovima, ovim gradom vladali su Feničani, Rimljani, Mavari. Za sve to vreme, Lisabon je uspeo da se razvije u važnu luku i centar trgovine, jedan od najvećih u Evropi.

U 18. veku grad pogađa veliki zemljotres kada je poginulo između 60.000 i 90.000 ljudi. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspeo da povrati stari sjaj i svoje mesto centra Portugala.

Prelepe, velelepne građevine kojima grad obiluje, nastale su uglavnom u periodu nakon zemljotresa. Kao nezaobilazne turističke destinacije, izdvajaju se Lisabonska katedrala, koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona, i kula Belem odakle je Vasko de Gama započeo svoja istraživanja.

Grad na reci Težo jedan je od onih specifičnih, pomalo boemskih gradova, koji će vam zbog svoje jednostavnosti ostati u srcu. Lisabon nije nalickan i doteran kao Pariz ili London, ali sun a svakom koraku in a svakom ćošku vidljivi tragovi nekadašnjeg sjaja, koji je uništio zemljotres.

Lisabon ili na portugalskom Lisboa (čita se: Lišbóa) grad je koji morate otkrivati sami, pešice, uvek i iznova. U tome vam uvek mogu pomoći Lišboétaš - kako sebe, na portugalskom nazivaju stanovnici Lisabona - njih 565.000.

Prilikom obilaska ne sme se zaobići centar mavarskog Lisabona, koji se nalazio na mestu Alfame (od arapskog: al-hamma, što znači "izvor"), najstarijeg, najsiromašnijeg i najromantičnijeg dela grada. Ovaj deo grada ujedno je i jedan od najmanje oštećenih tokom zemljotresa.

U severnom delu Alfame, na najvišem brdu nalazi se tvrđava Kastelo Sao Žorž (Castelo São Jorge) koju su prvobitno sagradili Feničani, a dograđivali je Rimljani i Mavari.

Severo-istočno od tvrđave nalazi se veliki, beli Mosterio de São Vicente da Fora (Manastir Svetog Vinsenta izvan Zidina), sagrađen na mestu na kome su 1173. donešene mošti Svetog Vinsenta - zaštitnika grada.

U zapadnom delu Alfame nalazi se najstarija crkva Lisabona, ujedno i jedina koja nije uništena u zemljotresu 1755. godine. Sagrađena u XII veku kao katedrala, istaknuti predstavnik romantike.

Najčuveniji muzeji Lisabona su Museo do Fado (Muzej fada) i Muzej portugalskih pločica, sa najraskošnijom kolekcijom iz perioda počev od XV veka do današnjih dana.

Svojom raskoši, šepurenjem bogatstvima kolonijalnog doba i moćnih kraljeva, brojnim muzejima i brojnim drugim lepotama, ovaj grad će zasigurno izmamiti vaše uzdahe divljenja.

I. P.

#Lisabon

#Portugalija

#Putovanja

#Turizam

'