AKTUELNO

Malta ili službeno Republika Malta je ostrvska država u Sredozemnom moru. Ova država sastoji se od nekoliko manjih ostrvaca, od kojih su tri naseljena.

Najstariji grad na ostrvu je Mdina, puna baroknih građevina, dok su Slijema i Sveti Džulijans moderna turistička mesta s velikim brojem hotela i restorana. U Pacvilu i Bugibi postoji mnogo dobrih restorana, taverni i diskoteka. Površina Malte iznosi samo 28 kvadratnih kilometara, tako da celo ostrvo možete da obiđete za samo jedan dan.

Foto: Pixabay.com

Najveće ostrvo je Malta na kojem živi najveći deo stanovništva zemlje. Ova zemlja u kojoj živi manje od pola miliona stanovnika je, s obzirom na površinu, jedna od najgušće naseljenih zemalja sveta.

Foto: Pixabay.com

Malteško ostrvo nalazi se nedaleko od Sicilije (Italija), kao i manje od 300 km od obale Afrike. Zbog svog strateškog položaja, Maltom su tokom istorije vladale mnoge sile, kao što su Feničani, Rimljani, Fatimidi, Ivanovci i Britanci.

Od 21. septembra 1964. godine Malta je nezavisna od Velike Britanije, a od 1. maja 2004. članica Evropske unije. Malta je izraženo katolička zemlja, sa jednim od najvećih procenata udela rimokatolika u stanovništvu na svetu. Hršćanstvo je na Maltu doneo apostol Sveti Pavle koji je na ovom ostrvu doživeo brodolom.

Foto: Pixabay.com

Službeni jezici Malte su malteški i engleski. Italijanski takođe ima veliki značaj u državi, budući da je bio službeni jezik do 1934. godine.

Istorija

Prvi naseljenici Malteških ostrva bili su poljoprivrednici koji su se ovde naselili oko 5200. pne. sa Sicilije. Ti prvi naseljenici najverovatnije su bili Sikanci, za koje se smatra da su bili jedino pleme koje je naseljavalo ove otoke u to vreme, a smatraju se srodnicima Ibera.

Stanovništvo ostrva u to vreme bavilo se uzgojem žitarica i stoke, a, kao i mnoge druge evropske kulture u to vreme, poštovali su kult plodnosti.

Foto: Pixabay.com

Za vreme vizantijsko-arapskih ratova, Malta je zajedno sa Sicilijom osvojena nakon što je admiral Eufemije izdao Vizantiju i zatražio od Aglabida zauzimanje ove teritorije . Pošto je to područje bilo deo sicilijanskog emirata, kontrolu nad njim su 909. dobili Fatimidi. Za vreme arapske vlasti uveden je novi sistem navodnjavanja, neke nove kulture voća i pamuk, kao i sicilijsko-arapski jezik, koji se nakon nekog vremena razvio u malteški jezik.

Foto: Pixabay.com

Lokalno hršćansko stanovništvo imalo je slobodu da upražnjavaju svoju veru, ali je zato  morao da se plaća dodatni porez vlastima.

Godine 1091. Normani osvajaju Siciliju i malteška ostrva, a lokalni hršćani toplo dočekuju sicilijanskog grofa Rogerija I. Zbog oslobođenja, Maltežani nude Rogeriju I udeo u njegovim ratovima, a on je na to, pocepao deo svoje crveno-bele zastave i dao je Maltežanima, što je osnova današnje zastave Malte.

Vlada

Prema državnom sistemu Malta je republika, čiji su parlamentarni sistem i javna uprava uveliko oblikovani prema vestminsterskom sistemu. Parlament zemlje je Zastupnički dom (Il-Kamra tad- Deputati) čiji se članovi biraju javnim izborima na mandat od pet godina.

Dom ranije može raspustiti predsednik države, na savet premijera. Zastupnički dom sastoji se od 65 zastupničkih mesta. U slučaju da stranka koja je pobedila na izborima nema parlamentarnu većinu, u parlament se dodaju dodatna zastupnička mesta kako bi se osigurala parlamentarna većina. Predsednika države bira Zastupnički dom na mandat od pet godina. Uloga predsednika Malte je više ceremonijalna, te veću vlast zapravo ima premijer.

Foto: Pixabay.com

Kultura

Malteška kultura je spoj mnogih raznih kultura koji su tokom vekova bili u dodiru s Malteškim ostrvima. To su većinom okolne mediteranske kulture, te kulture zemalja koje su Maltom vladale pre sticanja nezavisnosti.

Foto: Pixabay.com

Gastronomija

Malteška kuhinja je tipična mediteranska kuhinja koja se temelji na svežim lokalnim sezonskim proizvodima i plodovima mora. U lokalnoj kuhinji postoje brojna jedinstvena jela koja su nastala spojevima raznih kuhinja. Najveći je uticaj italijanske kuhinje, posebno sicilijanske, ali postoje i uticaji tuniške, španske, berberske, kao i u novije vreme britanske i francuske kuhinje.

Plaže

Rajski zaliv je plaža se nalazi blizu mesta odakle kreću trajekti za ostrvo Gozo. Meliha i Zlatni zaliv su najpopularnije peščane plaže, nalaze se na severu Malte, 15 minuta vožnje od mesta Bugibe.

Foto: Pixabay.com

Šta možete videti?

Na Malti možete videti najstarije građevine na svetu. Posebno će vas oduševiti Megalitski hramovi stariji i od egipatskih piramida. Posetite i Mdinu, koju nazivaju plemićki grad.

Č.N.

#Malta

#Ostrvo

#Putovanja

'