AKTUELNO

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svetu porastao je u prvoj polovini ove godine za četiri odsto ili gotovo 30 miliona u odnosu na isti prošlogodišnji period, na ukupno 671 milion, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Napominju da su rast dolazaka turista u svetu ove godine predvodili Bliski Istok, sa osam odsto više dolazaka stranih turista. Ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja juna dolazili i u Evropu, njih četiri odsto više nego lani, dok su Afrika i Amerike imale umereniji rast, od tri, odnosno dva odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svetu u prvoj polovini ove godine 'vraća' nas istorijskom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO od tri do četiri odsto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u januaru - kažu uz rezultate iz UNWTO.

Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših postotaka od ovogodišnjih poslednjih nekoliko godina bile snažne ekonomije i pristupačnost avionskih putovanja, kao i veća povezanost avio linijama i poboljšani vizni režimi u svetu, ali je očito da su slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvesnost o Bregzitu, trgovinske i tehnološke napetosti i sve veći geopolitički izazovi počeli uticati na turizam s manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog poverenja.

Među nacijama, iz UNWTO ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mesto u svetu i ove godine, sa 14 odsto više putovanja u inostranstvo nego prošle godine, ali dodaju da na to tržište dosta utiču trgovinske tenzije sa SAD, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utiče na izbor odredišta kineskih turista.

#Turisti

'