AKTUELNO

Raj uopšte nije tako daleko.

Pre nekoliko decenija ostrvo Elafonisos bilo je puno divljih koza koje su nekontrolisano trčale među kamperima. Međutim, kako su godine prolazile, divlje koze su se izgubile, put do plaža je potpuno propao, a dine su napustile improvizovane vatre kampera.

Naravno, koliko god da su se kamperi izgubili sa ostrva, pogled i lepote Elafonisosa nisu. I dalje su tu za stare i nove posetioce, prolazne nomade i mladence koji su baš ovde odlučili da izgovore sudbonosno „da“. Radi se o malim i velikim slikama, koje kad bi se spojile čine jedan savršen geografski kolaž sačunjen od različitih detalja. Zbog toga, ako se ikada ponovo vratite na ovo ostrvo, kolaž će se na magičan način promeniti kao da dobija novo značenje.

A more? More je uvek pored vas. Čak i ako ste u glavnom gradu ostrva, tzv. Hori, more je tu pored. Čujete ga gde god da ste. Skoro četiri kilometra od halabuke grada, na južnoj strani ostrva, razdvojene od zaliva Elena, leže dve najlepše plaže bliznakinje – Simos i Sarakiniko, koje lokalci nazivaju Ceraciniko. Zlatne i beskrajne, obojene tirkiznom bojom i okupane ljubičastim zracima sunca - scena i osećaj koji čine jedinstveno iskustvo za doživljaj.

Udaljenost plaža od naselja je jako mala, a automobil je glavno prevozno sredstvo. Imajte na umu da što ranije krenete, to ćete se parkirati bliže plaži. Ako ne želite da se zamarate automobilom, tu su uvek brodići koji vas voze iz glavne luke do željene plaže.

Na Elafonisosu nema noćnog života. Uostalom, svako ko tamo dolazi ni ne traži žurke. Gradić liči na mozaik sačinjen od tradicionalnih kućica sa belim dvorištima punim živopisnog cveća jarkih boja. Uveče se svi okupljaju po tavernama, a koristan savet je da svežu ribu i sočne jastoge naručite već ujutru.

Hotela i apartmana nema tako mnogo, a organizovano kampovanje na Simosu je najbolji izbor ako želite da doživite jedinstvenu magiju ovog mesta. Najveća vrlina kampovanja je to što svaki dan možete direktno „iz kreveta“ da zakoračite u vodu.

A kada prođe nekoliko dana i naviknete se na život u prirodi, daleko od gradske vreve i haosa, možda budete te sreće da sretnete jednu divlju kozicu da vam namigne protiv uroka.

Kako iz Srbije do Elafonisosa?

Najbolji i najbrži način da stignete do ostrva preko puta Peloponeza jeste da avionom dođete do Atine (230 evra povratna karta), a zatim iznajmite kola ili jednostavno krenete autobusom do luke Punta, odakle ćete za samo par minuta biti na prelepom Elafonisosu. Noćenje za dve osobe iznosi u proseku 60 evra u gradu, dok su apartmani van grada mnogo jeftiniji, pa se tako može naći dvokrevetna soba i za 20 evra.

#Grčka

#leto

'