AKTUELNO

Viteški festival Just Out - Manasija održaće se ove godine od 23. do 25. avgusta podno zidina manastira Manasija u znak sećanja na šest vekova od kada je despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjovekovnih zdanja sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula, najavili su danas organizazatori.

Beli orlovi, vitezovi iz Srbije, biće domaćini viteškim timovima i saborcima iz više od 20 država, iz Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske,Austrije, Danske, Švedske, Norveške, Belgije, Italije, Austrije, Jermenije, Sudana, Japana, Irana…

Svi će oni svojom viteškom opremom, odećom, oružjem i veštinama demonstrirati srednjovekovno borenje, kao i ondašnji način života u viteškom selu koje će biti sagrađeno podno zidina manastira Manasija i uz levu obalu rečice Resave. Najveće iznenađenje očekuje najmlađe u okviru dečjeg sela. Deca će moći da učestvuju u streličarskoj radionic, u kojoj će ih naši najuspešniji streličari, poput Vuka Martinovića, Luke Martinovića, Željka Sekulića i mnogih drugih uvesti u osnove ovog sporta.

Mališane očekuje i niz drugih radionica, fotografisanje i puno iznenađenja u duhu vremena kada su živeli prinčevi i princeze. Vladimir Blagojević, direktor, rekao je da "Just Out - Manasija" jedinstvena turistička i sportska priredba.

Foto: Printscreen YouTube/RSFranceIDF

- Posetioci našeg festivala su svi članovi jedne porodice, kao i pojedinci bez obzira na pol, uzrast, obrazovanje, nacionalnost… Svi podjednako uživaju u borbama, viteštvu, pravilima borenja koja se zasnivaju na časti i junaštvu - kaže Blagojević.

Pratećim pogramom ovogodišnjeg Just Out festivala, organizatori su spojili moderno i srednjovekovno, tako da će publika uživati u muzičkom izvođenju Ivane Žigon, Balkanike, ženskog trija "Na izvoru", sastava Srpski pojci, ansamblima francuskih i bugarskih izvođača srednjovekovne muzike, kao i u kulturno-umetničkom programu ostalih učesnika koji će nastupiti prve i druge večeri na velikoj festivalskoj bini.

Streličarstvo, bacanje sekire, bacanje koplja, jahanje, soft HMB (mačevanje za decu), grčarska radionica, okloparska radionica, srednjovekovne društvene igre, izložba oklopa i oružja, kaligrafija, heraldika, sarački zanati, srednjovekovni obućari, tkačka radionica, kamp eksperimentalne arheologije, srednjovekovna muzika i ples...samo su deo aktivnosti koje će posetioci festivala moći da vide i upražnjavaju.

#Putovanja

'