AKTUELNO

Da putovanja i odmori proteknu bez dodatnih komplikacija.

Šta je putnička dijareja?

Putnička dijareja predstavlja poremećaj digestivnog trakta, koji se obično javlja na putovanju. Sastavni deo putničke dijareje su proliv i neprijatni stomačni grčevi, koji su najčešće izazvani konzumiranjem hrane ili vode koji su kontaminirani, ili sa kojima naše telo nije kompatibilno.

Putnička dijareja se najčešće javlja pri putovanju u daleke i egzotične krajeve, u kojima se hrana, higijena i klima bitno razlikuju od vaše, ali se isto takvom frekvencijom javlja i pri bližim destinacijama ili kraćim putovanjima.

Dijareju mogu izazvati bakterije, virusi ili paraziti.

Ova vrsta dijareje obično nestane u roku od nekoliko dana. Može izazvati dehidraciju, što može biti opasno, posebno za decu. Međutim, često je putnička dijareja zarazna i prenosi se sa osobe na osobu, bez obzira na prvobitan uzrok.

Koji su simptomi putničke dijareje?

Simptomi putničke dijareje ogledaju se u vidu tečne, vodenaste stolice, bolova u stomaku, mučnine i stomačnih grčeva. Ostali simptomi mogu da uključuju i povišenu temperaturu, nadimanje, prekomerne gasove, povraćanje, gubitak apetita, hitnu potrebu za defekacijom.

Svi ovi simptomi su normalni kod pojave putničke dijareje. Međutim, postoje neki simptomi koj ukazuju na to da se morate odmah javiti lekaru. Oni uključuju:

• jak, nepodnošljiv bol u stomaku ili rektumu
• uporno povraćanje duže od četiri sata, što rezultira nemogućnošću zadržavanja tečnosti
• temperaturu višu od 39 °C
• krvave stolice
• simptome dehidratacije

Foto: Unsplash

Kako se dijagnostikuje putnička dijareja?

Ako se dijareja ne reši u roku od tri dana ili se simptomi pogoršaju, potrebno je obratiti se lekaru. Možete i proveriti kod svog izabranog lekara stanje pred put, da li možda trenutno imate neke infekcije ili ste dehidirirani.

Koje komplikacije može izazvati putnička dijareja?

Najčešća komplikacija putničke dijareje je dehidratacija. Dehidratacija se lako može dogoditi kada dijareja uzrokuje da telo izgubi tečnost brže nego što je može primiti.

Simptomi dehidracije uključuju: suva usta, pojačanu žeđ, smanjenu količinu urina, glavobolju, vrtoglavicu.

Putničku dijareju koja je izazvana parazitskom infekcijom obično treba lečiti antibioticima, ili infekcija može postati ozbiljnija. Parazitske infekcije mogu izazvati povišenu temperaturu, alergijske reakcije i bakterijske infekcije.

Kako se leči putnička dijareja?

Lečenje dijareje zavisi od njenog uzroka. Prva linija odbrane su kućno lečenje i odgovarajući probiotski suplementi koji u rekordnom roku zaustavljaju dijareju, poput Bulardi probiotika.

Ako dobijete dijareju, izbegavajte kofein i alkohol. Oni mogu povećati dehidrataciju. Ipak, nastavite da pijete druge tečnosti, a najviše vodu, čajeve i supice, što je više moguće, kako biste se rehidrirali.

Pokušajte se držati lake hrane za koju znate da ima mali rizik od kontaminacije, i sa kojom je vaše telo kompatibilno, kao što su: supe, krekeri, beli pirinač, banane.

Ako putujete, poželjno je da ponesete probiotik sa sobom, radi prevencije i saniranja potencijalne dijareje.

Bulardi®Probiotik u rekordnom roku zaustavlja putničku dijareju, normalizuje rad creva, ublažava simptome i skraćuje trajanje već postojeće dijareje!

Foto: Promo/Abela Pharm

Svojim jedinstvenim mehanizmom delovanja Bulardi® Probiotik vezuje loše bakterije za sebe i razgrađuje bakterijske toksine, pa samim tim potpuno eliminiše uzročnike dijareje iz creva, i sprečava njihovo štetno dejstvo.

Bulardi® Probiotik izuzetno efikasno sprečava pojavu dijareje i ako se uzima preventivno. U slučajevima putničke dijareje, Bulardi® Probiotik uništava štetne bakterije i sprečava njihovo nastanjivanje u debelom crevu, a podstiče i obnavlja prirodnu crevnu mikrofloru, čime smanjuje ispoljavanje simptoma.

Kakva je prognoza putničke dijareje?

Stanje putničke dijareje se obično rešava u roku od dva do tri dana, ali pojedini slučajevi mogu trajati i do sedam dana.

Prilikom oporavka budite posebno oprezni da izbegavate bilo kakvu kontaminiranu hranu ili izvore vode. To će ubrzati oporavak i sprečiti nastavak dijareje ili ponovljeno izlaganje kontaminiranoj hrani i vodi.

Foto: Unsplash

Kako se putnička dijareja može sprečiti?

Najbolji načini za sprečavanje putničke dijareje su dobra lična higijena i pažljiv odabir vode i hrane. Kada posećujete zemlje visokog rizika ne pijte vodu iz česme, već samo flaširanu vodu. Da biste dodatno sprečili razvoj putničke dijareje, trebalo bi da:

• izbegavate konzumirati hranu od uličnih prodavaca.
• Izbegavate da jedete voće oprano u kontaminiranoj vodi.
• izbegavate nepasterizovane mlečne proizvode, čak i sladoled.
• jedete hranu koja je dobro kuvana, i to obično toplu.
• izbegavate hranu koja je čuvana na sobnoj temperaturi.

Pri tom često perite ruke, posebno pre jela i dodirivanja lica. Koristite sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola ili antibakterijske maramice, ako vam čista voda nije dostupna.

Pink.rs

#Dijareja

#Zdravlje

'