AKTUELNO

Pridržavajte se ovih saveta da ne biste pretvorili dragoceni odmor u dane ispunjene stresom.

Koliko vas željno priželjkuje odmor i verovatno bi da ga produži na sva tri letnja meseca, da može? Pusti san za većinu nas… Elem, u današnjem svetu gde je tehnologija stvorila očekivanja trenutnog odziva i dostupnosti 24 sata, koncept slobodnog vremena poprima negativne konotacije za dosta ljudi. Mnogo nas pati od preopterećenosti poslovnim obavezama, straha od nestanka na poslu i društvenim mrežama. Međutim, našem telu je potpuno potreban pravi odmor, da bi se potpuno oporavili od svih stresova i pritisaka na poslu i svakodnevnom životu, i da bi mogli ponovo da funkcionišemo normalno.

Sada ćemo videti kako na koje sve načine možete sabotirati potencijalne prednosti odmora:

1. Odmorite od tehnologije… Malo više!

Ako zaista želite odmor, moraćete se naterati da minimizirate korišćenje bilo koje tehnološke sprave (mobilni telefoni, laptopovi), koja vas povezuju sa vašim poslom. Može biti potrebno mnogo discipline da ne biste stalno proveravali poslovnu poštu i privatne poruke. Koliko god vam bilo potrebno da se oduprete porivu ili zavisničkoj žudnji da uzmete svoj mobilni telefon i počnete da odgovarate svima, pokušajte da to ne radite. Vaš mozak zaslužuje priliku da se potpuno preusmeri na nove, opuštajuće stvari i tako se potpuno oporavi od suvišnih nagomilanih informacija. Prebacivanje misli i reprogramiranje sebe predstavlja jedno od zaštitnih ponašanja koja pomažu našem mozgu u borbi protiv pada kognitivnih funkcija dok starimo.

2. Ne planirajte svaki dan tako rigidno, da ne propustite ostale neplanirane lepe prilike. Pokušajte da nemate toliko “zategnut” raspored na odmoru, da ne biste pokrenuli uobičajen nivo stresa kao i na poslu. Ako ste tip osobe koja mora znati kada i gde treba da bude, u bilo kom trenutku, čak i na odmoru, pokušajte da duboko udahnete i dozvolite da se stvari dešavaju bez opsesivne kontrole. Upravo tada se dešavaju najlepši trenuci i nezaboravne uspomene, koje se prepričavaju godinama.

Foto: Unsplash

3. Ne gubite nerve ako stvari ne idu kako ste planirali. Čak i ako ste najbolji planer odmora ikada i želite da obezbedite sve, od karata, do prevoza i vremenskih rokova, ipak i tada može doći do neželjenih nepredviđenih situacija. Kada se to dogodi, ne dozvolite da vaša reakcija i odgovor pogoršaju datu situaciju. Podsetite se da se ponekad stvari jednostavno tako dogode, i da dobro utabana i sigurna staza ne vodi uvek do odredišta koje je najbolje za vas i vašu porodicu, čak i ako ste odmor organizovali godinu dana ranije! Naučite da budete malo spontani, i da reagujete u trenutku.

4. Ne bojte se probati novu hranu, nove aktivnosti ili nove perspektive! Ako se pojavi prilika da rizikujete ili izađete van svoje zone komfora, nemojte je automatski isključiti. Ne preuzimajte nepotrebne ili preterane rizike ako niste spremni, ali nemojte odbaciti potencijalne mogućnosti učenja ili zabave, samo zato što to niste ranije probali.

5. Maksimalno iskoristite prednosti odmora čak i na užem vremenskom okviru.Istraživanja sugerišu da će čak i minimalni odmor od 3-4 dana pružiti ogromnu količinu fizičkih i psiholoških koristi. Isprobajte nešto što ste oduvek želeli da radite tokom vikenda i ako uspe, provedite celu nedelju sledećeg puta na isti način. Ako to ne bude slučaj, i to je u redu, još uvek ćete provesti vreme tako što ćete isprobati nešto novo i naučiti nešto novo o sebi.Odmor se odnosi na mentalno isključenje od stresa ili opterećenja sa kojima se morate nositi kod kuće i na poslu. Usredsredite se na to gde ste i šta radite dok ste na odmoru, vežbajte pažljivost i budite prisutni u sadašnjosti. Kada, nasuprot tome, počnu da vas more misli o tome šta vas ve čeka kada se vratite kući, samo ih pustite da vam prolaze kroz glavu, poput oblaka na nebu, i pustite ih da odu.

Foto: Unsplash

A sada, ključni sastojci za maksimiziranje odmora i potpune regeneracije:

1. Podsetite se da zaslužujete samo vaše vreme, daleko od posla ili svoje svakodnevne rutine.Neki ljudi se osećaju krivima ako odvoje vreme za svoje zadovoljstvo. Zapamtite da se svet neće srušiti ako otvorite svoje biće za malo iskrene radosti i smeha; naprotiv, tek tada će postati lepši.

2. Priznajte da stvaranje vremena za meditaciju, odmor i sanjarenje može pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje. Ne samo da našem telu treba vreme da se ponovo napuni dobrom energijom i oporavi, već i našem mozgu takođe treba tog vremena. Slobodno spavajte do kasno, lutajte bez cilja, sat ostavite na noćnom ormariću, a telefon u sefu, i potpuno se opustite.

3. Zapamtite, svačija ideja o "idealnom odmoru" može biti različita, i to je u stvari sjajno! Za neke ljude je najbolja vrsta odmora ona u kojoj će maksimalno lenčariti. Drugi pak, traže aktivni odmor koji izaziva njihovu fizičku izdržljivost i akciju. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da će vam i manje od idealnog odmora ipak dovoljno priča koje će se prepričavati. Nemojte se opterećivati "savršenim odmorom", samo se pobrinite za njega.

Foto: Unsplash

4. Učinite nešto drugačije. Bilo da planirate putovanje oko sveta, nedelju na plaži, jednodnevni izlet u neki lepi grad ili samo dan za lenčarenje, bitno je i sa kim provodite to vreme. Dragoceno je kada provodimo vreme sa našim najmilijima na način na koji obično ne možemo da uživamo u većini svakodnevnice. Parovi se mogu, recimo, odreći potrebe da rade za vreme odmora, pridikuju jedno drugom ili se svađaju. Roditelji mogu odložiti svoje „prioritete za odrasle“ i prepustiti se čudu koje njihova deca svakodnevno doživljavaju. Ako recimo svoju decu odvedete u bioskop, muzej, izlet ili šetnju šumom, i to će vam omogućiti da iskusite nešto neočekivano, novo i privlačno. Tako ćete podeliti dragoceno vreme i zajedničko iskustvo, i ponovo pokrenuti obnovu odnosa i šansu za upoznavanje članova porodice na nov ili obnovljen način.

Ako vas zanima na koje još načine se možete produktivno opustiti, i odmoriti dušu i telo, možete pročitati dodatne savete više o tome upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Odmor

#Stres

'