AKTUELNO

Početkom leta Švajcarska jeproglašena najboljom državom za život i rad u 2019 godini. Ok, to nas i ne čudi mnogo. A da li ste znali da se na samo 500 km od Beograda nalazi “mala Švajcarska”, kako meštani Međimurja nazivaju svoj kraj?

Na krajnjem severu Hrvatske, na granici sa Mađarskom i Slovenijom, a između dve reke, Drave i Mure, smestilo se zeleno Međimurje. S jedne strane dodiruje obronke Alpa, a sa druge Panonsku niziju i od prirode uzima ono najbolje. Baš ovde je prvo nalazište nafte u Hrvatskoj, najstarija naftna koncesija na svetu, izvor jedne od najboljih termomineralnih voda u Evropi, a čestice zlata koje se i danas ispiraju na sprudovima reka Drave i Mure, spadaju u one najčistije na zemaljskoj kugli. Samo dva procenata dohotka ovde dolazi od turizma, dok 98 odsto obezbeđuje privreda, pa se živi kao u Švajcarskoj. Ali, nije to običan turizam.

Foto: Promo.

A turista ima sa svi strana i to onih aktivnih što vole da se umore, oznoje, zavire u svaku „rupu“, istražuju… Međumurje je malo, zauzima samo 750km2, ali čak 23% biodiverziteta oko reke Mure je netaknuto, očuvano i od UNESCO-a zaštićeno . A na 750 km2 ide i 750 km uređenih biciklističkih staza, pa ćete na svakom koraku sresti ljubitelje ovih dvotočkaša iz celog sveta. Ne čudi da je baš u Međimurju onda otvoren prvi sertifikovani biciklistički i trkački hotel u Hrvatskoj, Life Class Terme Sveti Martin. Ne samo da u ovom rizortu možete iznajmiti bicikl ako ga niste poneli, servisirati i oprati ljubimca, nego možete i plivati u brojnim bazenima sa termomineralnom vodom bogatom sa 23 minerala.

Foto: Promo.

I ne samo to, bilo šta da pojedete u hotelu 100% je zdravo i uzgojeno prema metodama ekološke poljoprivrede koja zabraljuje upotrebu hemikalija i pesticida u proizvodnji hrane, a proizvedeno je na okolnim farmama. Diče se ovde time što su rodni kraj naučnika svetskog glasa, dr Rudolfa Štajnera,utemeljitelja antropozofije, ekološke poljoprivrede i waldorfske pedagogije, pa poštuju uspostavljena načela. Nije im za džabe moto “Svet zdravih užitaka”

Sedite na bicikl i za 20tak minuta stižete do najsevernije tačke Hrvatske i mlina na reci Muri na kom i dalje okreće isti onaj točak koji je 1902. samleo žito. U pitanju je jedini sačuvani vodenični mehanizam na svetu. A ako vam nije do žita, skeledžija vas može romantično provozati po ovoj alpskoj lepotici.

Foto: Promo.

Sledeća stanica vam može biti farma jelena i muflona. Samo pazite da kod sebe imate i klip kukuruza ako mislite da stanete u isti kadar sa jelenima. I ne dajte da vas zavaraju njihovi meki rogovi, jer iako deluju paperjasto pošto ih menjaju jednom godišnje, ipak lepo bodu, pogotovo oni od jelena kapitlaca.

Ako ste došli u društvu, najbolju zdravu zabavu pronaći ćete u Accredo adrenalinskom centru, ili „tvornici dobrih emocija“ kako ga već zovu. Veštačka stena za penjanje, zip line, ekološki karting – karting koga pokreće vaša sopstvena snaga, paintball, stoni fudbal u kome su figure ljudi, fudbal u loptama umesto dresova, streličarstvo...sve je to na raspolaganju za jedan ozbiljan team building. Mi bismo vam preporučili vožnju kvadova kroz pokošene livade, seoske puteljke i šumske uspone.

I na kraju, obavezno se zasladite Međimurskom gibanicom, ozbiljno dobrim kolačem od više slojeva u koji idu mak, sir, jabuka i testo, a koji se ovde služi sa sladoledom od bundevinog ulja.

#Putovanja

#Švajcarska

'