AKTUELNO

Lekovito je, a nije lek. More. Naučnici su dokazali da je boravak u morskom ambijentu melem za celokupan organizam. Za telo i dušu.

Ono nam menja hemijski sastav, jer se hormoni na morskom odmoru drugačije luče, opuštamo se, srce usporava ritam, raspoloženje nam se drastično popravlja... Toplota koju osećamo na plaži utiče na naš endokrini sistem i oslobađanje endorfina - hemikalije zbog koje se, na primer, osećamo srećno svaki put kada uživamo u čokoladi.

Tim naučnika koji je želeo da proveri uticaj mora na ljudski organizam je zaključio da njegov šum stimuliše frontalni korteks mozga. A on je odgovoran za naše emocije i samorefleksiju. Zato zvuk mora blagotvorno deluje na osećanja i jača nam samopouzdanje. I što je izuzetno važno - smanjuje nivo hormona stresa u telu.

- Čim pogledamo u to plavetnilo, osećamo se sigurno i stabilno - kaže naučnik Majkl Merzenik sa Univerziteta Kalifornija. - Daleko smo od mesta na kojima smo pod nekom vrstom pretnje i pritiska, a površina mora koja se na horizontu stapa sa nebom u nama budi osećaj spokoja. Izmeštamo se iz onoga što nas opterećuje.

#More

'