AKTUELNO

Stručnjaci smatraju da korišćenje telefona pri poletanju i sletanju može da izazove smetnje u radio komunikaciji između posade i kontrolom leta što može da ugrozi bezbednost tog i drugih letova u blizini.

Ovo je razlog iz kog se putnici mole da isključe svoje telefone ili da uključe režim letenja (flight mode). Ta molba je zapravo naredba koja putnicima veoma teško pada.

Njih 67 odsto isključi telefon, a 27 odsto uključi režim letenja. Ostatak putnika nastavlja da telefonira, piše poruke i surfije čak i nakon zahteva da sa tim prestanu.

Muškarci su čak dva puta neposlušniji od žena kada se radi ignorisanju ovog važnog pravila.

Tri četvrtine putnika koji svoj telefon odmah ugase veruju da njihov uređaj može da ugrozi normalno funkcionisanje leta, dok je 14,5 odsto ubeđeno da avion može da padne ako se koristi telefon, a među njima je najviše milenijalaca.

A 13 odsto putnika smatra da mobilni telefoni ni na koji način ne utiču na let ili radio komunikaciju, pokazalo je istarživanje All Home Connections telekomunikacione kompanije.

Putnici koji poštuju ovo pravilo su se izjasnili da ih nervira, ali i plaši kada neko i pored upozorenje ne prestaje da koristi mobilni telefon.

Zabrana korišćenja telefona traje sve dok avion nakon što sleti ne dođe do pozicije u kojoj se u potpunosti zaustavi.

#Putovanja

'