separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Ako vam nevreme upropasti letovanje, NA POVRAT NOVCA NE RAČUNAJTE! Ipak, ostaju vam OVE OPCIJE!


Ovogodišnja turistička sezona ostaće upamćena i po jakom nevremenu koje je za manje od pola sata uništilo najpopularnija grčka letovališta na Halkidikiju i mnogim turistima upropastilo odmor.


Među povređenima je bilo i državljana Srbije, ali su oni imali i materijalnu štetu i druge nelagodnosti zbog kiše i uraganskog vetra. U takvim situacijama krivica najčešće padne na turističke agencije, međutim, osim dobre volje da pomognu svojim putnicima da budu bezbedni agencije nisu u obavezi da vraćaju novac.

To su potvrdili i Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (Yuta), a direktor Aleksandar Seničić rekao je da nema potrebe otkazivati putovanja. Napomenuo je da agencije nisu u obavezi da vrate novac onima koji odustanu od letovanja.

- Agencije mogu da pomognu u pomeranju termina ako za to postoji mogućnost - dodao je Seničić.

Autor: Tanjug AP/Vassilis Konstantopoulos

U turističkim agencijama potvrđuju da u situacijama vremenskih nepogoda, terorističkih napada ili bilo čega što je van njihovog uticaja ne snose odgovornost niti nadoknađuju štetu. U slučaju ako je nevreme ili bilo šta drugo oštetilo objekat u kome je turista smešten, to je opet van dometa rada agencije.

- Menadžment hotela ili vlasnici su ti koji treba da reše takvu situaciju. Recimo, palo je drvo, razbilo prozore, došlo je do nekog kvara... vlasnik smeštaja treba da obezbedi drugu sobu. U slučaju da ne može da je obezbedi, a to se retko dešava, treba da vrati novac - kažu u jednoj agenciji.

Međutim, ako je aranžman plaćen agenciji i ako je došlo do ogromne štete, a vlasnik nije u mogućnosti da zameni smeštaj i ne želi da vrati novac, a turistima je u potpunosti upropašćen boravak, onda putnik ima pravo da se obrati agenciji za pomoć.

Autor: Tanjug AP/Vassilis Konstantopoulos

U agencijama savetuju putnike da osiguraju putovanja, kako bi smanjili moguću štetu. Postoji osiguranje od otkaza putovanja, koje košta dva odsto i omogućava povrat novca u slučaju bolesti ili smrtnog slučaja. Veoma je važno i putno osiguranje, koje obezbeđuje zdravstvenu zaštitu.

- Kao neohodna medicinska pomoć smatraju se ambulantno lečenje, lekovi i zavoji, sanitetski materijali (gips, zavoj i drugo), zatim radioterapija, RTG dijagnistika, bolničko lečenje, troškovi prevoza Hitne pomoći, upućivanja u klinike, operacije zbog akutnih bolesti, stomatološke usluge ako su u pitanju akutne zubobolje - kažu u jednoj osiguravajućoj kući.

Kada je pomoć na putu u pitanju, osiguranik ima 24-satnu pomoć, kao i pokriće troškova u slučaju da se nađe u nevolji. Pokrivaju se kvarovi na vozilu, i to ako je u pitanju mehanička, električna ili elektronska greška, oštećenja usled saobraćajne nezgode, pada ili udara predmeta, požara, poplave, oluje ili grada.

- Pokrivena je usluga vuče do obližnjeg majstora, smeštaj do kraja popravke, povratak, autobuska ili vozna karta ako je totalna šteta na vozilu - kažu u osiguranju.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti