AKTUELNO

Korzika je i jedan od 27 regiona Francuske.

Korzika je mediteransko ostrvo koje pripada Francuskoj. Nalazi se zapadno od Italije, jugoistočno od kopnene Francuske i severno od italijanskog ostrva Sardinije. Planine čije jednu trećinu ostrva, formirajući jedan planinski lanac.

Foto: Pixabay.com

Korzika je takođe i jedan od 27 regiona Francuske. Sastoji se od dva departmana, Južna i Gornja Korzika, sa regionalnim centrom u Ajaču, prefekturalni gradom Južne Korzike. Bastija, prefekturalni grad Gornje Kozike, drugi je grad po veličini na ostrvu.

Nakon pada vlasti republike Đenove, Korzika postaje nezavisna i formira se Korzička republika 1755. godine koja postoji sve do francuskog osvajanja Korzike 1769. godine. Korzička kultura sadrži elemente francuske i italijanske kulture i Ustav Republike bio je napisan na italijanskom jeziku. Korzički jezik je priznat kao regionalni jezik.

Francuski car Napoleon I Bonaparta rođen je 1769. godine u Ajaču.

Foto: Wikipedia

Istorija

Korzika je bila pod uticajem Kartagine ili u sastavu Kartagine sve do 237. p. n. e, kada dolazi pod Rimsku republiku. Pod Rimom je bila do dolaska Vandala 430. Pod Vizantijom je od 522.

Foto: Pixabay.com

Kasnije ostrvo menja gospodare, uključujući Arape (Maure) i Lombarde, dok nije pala 1282. pod Đenovu posle bitke kod Melorije protiv Pize. Korzika uglavnom ostaje pod Đenovom do 1768, s time da je bila pod Aragonom od 1296. do 1434. i pod Francuskom od 1553. do 1559. Francuska je kupila Korziku 1768.

Značajna ličnost korzičke istorije je general Paskal Paoli (1725—1807.), koji se borio za korzičku nezavisnost i protiv Đenove i protiv Francuske. Sa njim Korzika dobija svoj amblem mavarske glave, po periodu Mavarske vlasti (850—1034).

Na Korzici ima dosta toga što bi trebalo posetiti.

Muzej A Bandera u kome posebno mesto zauzima diorama bitke kod mesta Ponte Novo iz 1769. godine. Ali, ovde možete videti čitav pregled korzikanske istorije koju je ona stvarala od početka svog postojanja, pa sve do Drugog svetskog rata. Ovde se nalazi i model luke Ajačo.

Muzej du Capitellu je mali muzej koji prikazuje istoriju grada kroz električne slike, porcelan, srebro...

Muzej Fesch sagrađen je 1839. godine i u njemu se čuva najveća zbirka italijanskih slikara, koja se jedino još može videti u Luvru. To su većinom dela maloletnika i anonimnih slikara koja su stvarana u periodu od 14. do 19. veka. Ovde se može videti Botičelijevo remek-delo La Vierge a l'Enfant Soutenu par un Ange („Majka i dete podržani od anđela“).

Foto: Pixabay.com

Katedrala Santa-Maria-Assunta sagrađena je u venecijanskom stilu u drugoj polovini 16. veka. Pored zapadnih vrata katedrale kršten je mali Napoleon. Ova katedrala je skromnih dimenzija i vrlo jednostavna, ali njena unutrašnjost je bogato ukrašena.

Posetite Bibilioteku i muzej ispred čijeg ulaza se nalazi spomenik kardinalu Fešu, kao i Napoleonov spomenik i njegova rodna kuća. Na svega 5-20 minuta kriju se predivne plaže ovog dela ostrva, a na samom severu su Sanguinares ostrva, sa bujnom vegetacijom i Đenoveze kulom, izgrađenom u 16. veku na strmom uzvišenju sa kog se pruža jedinstven pogled na more i zaliv.

Porto Vekio

Foto: Pixabay.com

Smešten je na najlepšoj obali Korzike, tik uz najlepše plaže ostrva i čitave Francuske, njihovu netaknutu prirodu i neopisivu lepotu.

Bonifačo

Ukras juga, podignut na nizu belih krečnjačkih stena, svojevrsni fenomen, sa starom citadelom. Verovatno najzanimljiviji grad Korzike, čisto mondensko mesto.

Č.N.

#Francuska

#Korzika

#Putovanja

'