separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

PUTUJETE AVIONOM? OVO SU DOKUMENTA BEZ KOJIH TO NEĆE BITI MOGUĆE!


Aerodromima prođe nekoliko milijardi putnika, carinske i pasoške kontrole, provere putnika i ukrcavanje na let samo su deo mehanizma koji čini jedno putovanje avionom.


Od trenutka kupovine karte, pa sve do ukrcavanja na let, samog putovanja i dolaska na željenu destinaciju, potrebno je da prođe određeni proces koji uključuje poštovanje propisa i ispunjavanje zahteva koje nameće let avionom.

Putovanje u inostranstvo zahteva posedovanje putnih isprava kojima se potvrđuje identitet i omogućava nesmetan prelazak granice ili, u ovom slučaju, pasoške kontrole. Svaki putnik treba sa sobom da nosi određena dokumenta za let. U nastavku teksta pročitajte koje putne isprave morate imati sa sobom na svakom avionskom letu.

Pasoš – putna isprava bez koje se ne može

Putna isprava bez koje se let avionom ne može zamisliti je pasoš. Ovaj dokument potvrđuje identitet lica koje leti međunarodnim letovima i prelazi granicu matične zemlje. Informacije koje biometrijski pasoš sadrži su:

ime i prezime osobe;

pol, datum i mesto rođenja;

državljanstvo države koja izdaje pasoš;

sliku i elektronski potpis lica čiji je pasoš;

datum izdavanja i datum isteka pasoša;

ostale informacije, koje zavise od zemlje u kojoj se pasoš izdaje (JMBG, broj pasoša…)

Tokom boravka u inostranstvu, pasoš služi kao dokument za utvrđivanje identiteta osobe koja je nosilac dokumenta. Za razliku od domaćeg saobraćaja, za koji je dovoljna lična karta, prilikom svakog putovanja u inostranstvo, pasoš je conditio sine qua non pri boravku u zemljama koje nisu matična zemlja nosioca pasoša.

Posebna pravila postoje kada je u pitanju pasoš za dete. Prema propisima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, pasoš za dete mlađe od pet godina ima rok važenja od 5 godina. Ostaloj kategorija, odnosno liciima starija od 14 godina, pasoš se izdanje sa rokom važenja od 10 godina.

Kod samog dokumenta, važno je da pre putovanja avionom proverite datum isteka pasoša. Putovanje u neke zemlje zahteva da vam je, pre ulaska u zemlju, potrebno da pasoš važi najmanje tri meseca. Zato je pre svakog putovanja veoma važno da proverite dokumentaciju. Pored toga, postoji i posebna procedura ukoliko izgubite pasoš u inostranstvu.

Na samom aerodromu postoji pasoška kontrola, koja putnike proverava pri izlasku iz zemlje, kao i ona koja se nalazi na ulasku u drugu zemlju, jednom kad se iskrcate iz aviona. Nakon bezbednosne provere, kontrola se nalazi na ulazu u čekaonicu za putnike. Nakon prolaska pasoške kontrole, napušta se pogranična i tranzitna zona, pa je ulazak u zemlju moguć.

Viza za let avionom – kada nam je potrebna?

Pored pasoša, koji je neophodna putna isprava za putovanje avionom, postoje neke zemlje čiji vizni režimzahteva posedovanje ove putne isprave kako bi se ušlo u zemlju. Na primer, od kraja 2009. godine, svi oni koji imaju srpski pasoš mogu bez vize da putuju u zemlje potpisnice Šengenskog sporazume.

Kada su u pitanju tranzitne zemlje, viza nije potrebna, osim u onim slučajevima koji zahtevaju napuštanje zone tranzita. To se najčešće događa ukoliko se tranzitni aerodrom nalazi na drugom mestu. Ipak, vize su u nekim zemljama, poput SAD, i dalje potrebne. Druge zemlje, poput Danske, Francuske ili Kine, dozvoljavaju putnicima boravak bez vize u trajanju do 30 ili 90 dana.

Autor: Pixabay.com

Trudnice u avionu – ograničenja i pasoš za bebe

Kada su u pitanju trudnice u avionu, tokom čitave trudnoće je, uz savete sa ginekologom, moguće leteti avionom. Kada je u pitanju putovanje avionom u trudnoći, avio kompanije najčešće dozvoljavaju trudnicama prevoz avionom do 32. nedelje. Važno je napomenuti da se posle 36. nedelje trudnoće, ženama u drugom stanju zabranjuje avionski prevoz.

Zakon o putnim ispravama kaže da nije moguće izdavati pasoš za bebe, već roditelj treba za svoju bebu da izvadi samostalnu putnu ispravu. Pasoš za dete mlađe od tri godine ima rok važenja tri godine, pa je potrebno da roditelji to imaju na umu pre nego što se odluče na putovanje sa malim detetom.

Boading pass – kupon za ukrcavanje kao dodatak pasošu

Pored pasoša, kao neizostavnog putnog dokumenta za let avionom, prilikom pasoške kontrole, potrebno je da policijskom službeniku na uvid predate i boarding pass (boarding kartu), na osnovu koje policajac takođe proverava identitet putnika i ispravnost dokumenata.

Boarding pass, odnosno kupon za ukrcavanje se sastoji iz dva dela. Deo kupona namenjen avio-kompanijama sadrži QR kod ili bar-kod, dok deo za putnike sadrži osnovne identifikacione podatke lica koje putuje, kao i osnovne informacije o letu – broj avio karte, dolazna i odlazna destinacija i naziv avio-kompanije.

Razlika između boarding pass-a i avionske karte

Iako deluje da između kupona za ukrcavanje i avionske karte nema razlike, ona ipak postoji. Boarding pass se dobija na osnovu avionske karte koju ste rezervisali i platili. Avio karte postoje samo u digitalnoj formi i sadrže identifikacione podatke o kupcu i informacijama o letu, kao i itinerer putovanja, uz detaljno naznačena mesta poletanja i sletanja.

Stoga, boarding pass predstavlja propusnicu za ulazak, a ne kartu za putovanje. Registraciju i rezervisanje karte možete obaviti onlajn, na šalteru ili preko mobilnog telefona, a na osnovu načina rezervacije zavisi i kako ćete dobiti svoj kupon za ukrcavanje, odnosno da li će biti papirni ili online boarding pass.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti