AKTUELNO

Zemlja u kojoj svaki putnik može da pronađe nešto što ga zanima - Italija.

Toskana je stvorena za ljubitelje vina, posebno kjantija, a svi zaljubljenici u ovo piće moraju da ga isprobaju na poznatim imanjima kao što su Antinori, Castellare di Castellina, Fattoria la Loggia.

Bilo da ste u potrazi za kulturom, gastronomijom, prirodnim lepotama ili nečim sasvim drugim, sve ćete to naći u Italiji. Ipak, neke italijanske regije i gradovi pružaju bogatiju ponudu, pa smo odlučili da proverimo gde bi trebalo da se zapute putnici različitih želja, prenosi Pun kufer.

Gastronomija – Napulj ili Emilia Romagna

Nije možda najlepši vizuelno i ovde nećete uživati kao što biste uživali šetajući Firencom, koja je muzej na otvorenom, ali u Napulju ćete zato – fantastično jesti. To je grad u kojem je nastala najpoznatija hrana na svetu - pica, a napuljsku picu zaštitio je čak i Unesko. Naravno, ovde ćete jesti i sjajnu pastu (preporuka su špageti sa školjkama), ali i uživati u desertima kao što je sfogliatella (slatko testo).

S druge strane, kad se zaputite put severa, doći ćete do Bolonje, glavnog grada regije Emilija Romanja. Tu su neizostavne taljatele s bolonjeze sosom, a grad je slavan i po famoznoj mortadeli. Ako odete malo dalje, stići ćete do Parme, gde vas čeka pravi pravcati Parmigiano Regiano. Ukoliko vam je džep dovoljno dubok, isplati se skoknuti i do Modene i probati čarobne ukuse kod šefa Massima Botture u slavnom restoranu – Osteria Francescana.

Vinski obilazak – Toskana

Pretpostavljamo da su razglednice stvorene kako bi mogle da prikažu mesta poput Toskane, gde vinogradi, masline i čempresi krase prirodu van gradova. Ali, Toskana je i stvorena za ljubitelje vina, posebno kjantija, a svi zaljubljenici u ovo piće mogu da isprobaju ukuse na poznatim imanjima kao što su Antinori, Castellare di Castellina, Fattoria la Loggia... S obzirom na to da se ovde vino pravi i usavršava još od 8. veka, jako su male šanse da se vratite s toskanskih vinskih ulica – razočarani.

Fine stvari - Milano

Grad mode mora da opravda svoj naziv, pa je jasno kako u njemu možete pronaći sve fine stvari koje vam padnu na pamet. Jasno, sve to puno i košta, pa ako posetite već galeriju Vitorija Emanuelea II, najstariji tržni centar u zemlji, probajte da se ne dovedete do bankrota. Kad je vreme obroka zaključite kako se "samo jednom živi", pa se zaputite u restoran Seta koji nosi dve Mišelinove zvezdice, ili u Alice koji ima "samo" jednu. Takođe, neće vam manjkati ni kulturne ponude, s obzirom na to da Milano čuva Leonardovu Poslednju večeru, ali nudi uživanje i u operama u Skali.

Aktivni odmor - Dolomiti

Želite da vozite bicikl? Da planinarite? Da skijate? Sve to vam omogućuju Dolomiti, deo Alpa u blizini granice s Austrijom. Uživajte u planinskom biciklizmu i savladavanju dugih pešačkih staza, a kad dođe zima, zaletite se u Kortinu d Ampeco (Cortinu D'Ampezzo) i proverite kakve su staze po kojima je nekad skijao i Džejms Bond! Do Dolomita se i isplati skoknuti na jednodnevni izlet, na primer kad ste u poseti Veneciji.

Umetnost i arhitektura - Firenca

Grad u kojem je "rođena" renesansa doslovno je muzej na otvorenom. Prolazeći ulicama, nemoguće je držati glavu dole, s obzirom na to da je ceo grad spomenik i valja upiti svaki detalj. Naravno, nezaobilazna je i poseta muzeju Ufici (Uffizi), u kome ćete ugledati Botičelijevo Rođenje Venere, a u drugoj, obližnjoj Akademiji - Mikelanđelovog Davida. Naravno, šteta je ne razgledati i svetski slavnu katedralu Santa Marija del Fiore i popeti se na čudesnu kupolu koju je projektovao Bruneleski.

Porodični odmor - Rim

Glavni grad Italije definitivno je sjajan izbor za odlazak na porodični odmor. Naime, Rim pruža toliko toga da će sadržaj naći svi od 7 do 77. Takođe, zahvaljujući bogatoj ponudi, ovde ćete jesti kraljevski i za relativno malo novca, a provesti veče na Trastevereu iskustvo je koje ćete pamtiti i dugo pričati prijateljima. Naravno, tu je i Vatikan, zapravo država unutar grada, pa se još jednom možete diviti Mikelanđelovim radovima. Dakle, Rim je savršen miks svega i svačega, tako da bi bilo dobro da ga svakako uzmete u obzir prilikom planiranja buduće destinacije za odmor s porodicom.

Vansezonski putnici - Venecija

Naravno, kraljicu Jadrana je lepo videti u svako doba godine, ali su leti gužve nesnosne, pa je Veneciju bolje videti u nekim drugim mesecima. Jasno, ovde uvek ima turista, ali ako odete u, recimo, u novembru, gužvi neće biti, a vi ćete u miru obilaziti jednu po jednu znamenitost i uživati u miru i tišini Venecije.

#Italija

'