AKTUELNO

Resavska pećina kod Despotovca, jedno od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, radiće i za Vaskrs i 1.maj sa punim radnim vremenom.

Resavska pećina kod Despotovca, jedno od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, radiće i za Vaskrs i 1.maj sa punim radnim vremenom, izjavila je danas Tanjugu direktorka Javnog preduzeća Resavska pećina Milostiva Kočić.

Kočić je dodala da očekuje izuzetno dobru posetu Resavskoj pećini i Spomeniku prirode "Lisine", i potsetila da je lane za 1.maj bilo 2.000 gostiju.

Cena ulaznica biće ista kao i drugim radnim danima a radno vreme pećine, 30. aprila, 1. i 2.maja biće od 8 do 20 sati, navela je Kočić.

Za đake je počeo raspust ali mi imamo najavaljene organizovane posete penzionera, sindikata, preduzeća, grupa, dodala je ona.

"Resavsku pećinu je ove godine posetilo 7.000 gostiju, a samo u martu 4.000", rekla je Kočić.

Resavska pećina se zvanično otvora 1.aprila, a ove godine smo se, zbog lepog vremena, odlučili da to bude od 1.marta i toga meseca smo zabeležili posetu od 4.000 gostiju, objasnila je ona.

S obzirom da će biti veliki broj onih koji će doći na uranak u okolinu Resavske pećine i vodopad "Veliki buk" u delu Spomenika prirode "Lisine", upozoravamo ih da u tom području nije dozvoljeno palenje vatre, zbog mogućeg izbijanja požara velikih razmera. Uz to naša čuvarska služba će raditi 24 sata, istakla je Kočić.

Etno krčma "Lisinski raj", uz sam vodopad, posebno se sprema za ove praznike. Nudi ručak i u pećini, jela ovog kraja, a za one koji bi produžili praznike, u sastavu krčme nude prenoćište u dve dvokrevetne sobe i jednu sobu "sa francuskim ležajem".

Sobe, rekli su vlasnici Tanjugu, imaju zajedničko kupatilo sa tuš kabinom i garantuju da će boravak kod njih "u netaknutoj prirodi i noćenje uz huk vodopada", biti nezaboravni.

Resavska pećina je od 2010. godine, kao spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (International show caves Asociation) ISCA.

Za turiste je otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara. Prošle godine Resavsku pećinu je posetilo oko 70.000 turista.

#Putovanja

#Resavska pećina

#pećina

'