AKTUELNO

Pilot-projekat urađen je s ciljem da se deluje protiv pojave poznate kao urbano toplotno ostrvo, kao i da olakša život stanovnicima okruga Neubau.

Kako piše Al Džazira, da bi delovao protiv urbanih toplotnih ostrva u okrugu i olakšao život tamošnjim stanovnicima, Grad Beč započeo je pilot-projekat u ulici Zieglergasse, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha, prenosi Hina.

Naučnici već desetinama godina upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i na biljni i životinjski svet. Prve posledice su već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature znatno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva.

Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Kancelarije Beča u Zagrebu. Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja ovog veka u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Deca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim letnjim temperaturama.

Rekonstruisaće ulice, ozeleneti površine, instalirati sistem za hlađenje i ovlaživanje vazduha, zatim će postavljati česme za pijaću vodu i sve to trebalo bi da poveća kvalitet života tamošnjeg stanovništva. Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra.

Grad će pokriti 70 posto troškova, a ostalih 30 posto finansiraće okrug Neubau iz vlastitog budžeta.

#Putovanja

'