separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Beč uvodi inovacije: Ulica će se sama rashlađivati, a evo i kako!


Pilot-projekat urađen je s ciljem da se deluje protiv pojave poznate kao urbano toplotno ostrvo, kao i da olakša život stanovnicima okruga Neubau.


Da bi delovao protiv urbanih toplotnih ostrva u okrugu i olakšao život tamošnjim stanovnicima, Grad Beč započeo je pilot-projekat u ulici Zeglergase, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha, prenosi Hina. 

Naučnici već desetinama godina upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i na biljni i životinjski svet. Prve posledice su već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature znatno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva. 

Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Kancelarije Beča u Zagrebu. 

Autor: Pixabay.com

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja ovog veka u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. 

Deca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim letnjim temperaturama. 

Rekonstruisaće ulice, ozeleneti površine, instalirati sistem za hlađenje i ovlaživanje vazduha, zatim će postavljati česme za pijaću vodu i sve to trebalo bi da poveća kvalitet života tamošnjeg stanovništva. 

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 posto troškova, a ostalih 30 posto finansiraće okrug Neubau iz vlastitog budžeta.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti