AKTUELNO

Prvi, najveći i najprirodniji za istraživanje Under je najveći podvodni restoran na svetu sa ukupnim kapacitetom za 100 gostiju i prvi je takve vrste u Evropi, a funkcioniše i kao istraživački centar za morski život.

U norveškom, "ispod" znači i "ispod" i "čudo". Polutan potonuo u more, monolitni oblik dužine 111 stopa koji razbija površinu vode na morsko dno. Korak dalje, struktura je izgrađena da bi se na kraju u potpunosti integrirala u svoju morsku sredinu, jer će hrapavost betonske ljuske funkcionirati kao ubačeni greben dobrodošlice.

Debeli betonski zidovi omogućuju mu da izdrži pritisak i šok zbog nepristupačnih morskih uslova i, poput potopljenog periskopa, masivni panoramski prozor restorana pruža pogled na morsko dno jer se menja tokom godišnjih doba i različitih vremenskih uslova.

- U ovoj zgradi možete se naći pod vodom, iznad morskog dna, između kopna i mora. To će vam ponuditi nove perspektive i načine gledanja na svijet, i izvan i ispod vodene linije -  rekao je osnivač i arhitekta Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Foto: TvPink Printscreen

Restoran je usredsređen na stvaranje vrhunskog iskustva baziranog na kvalitetnim, lokalno proizvedenim proizvodima, sa naglaskom na održivo hvatanje divljih životinja. Danski iseljenik Nicolai Ellitsgaard iz priznatog restorana Maltid u Kristiansandu je glavni kuvar, koji je doveo internacionalni kuvarski tim sa 16 osoba sa iskustvom iz vrhunskih Michelin restorana.

U Norveškoj, Lindesnes je poznat po svojim intenzivnim vremenskim uslovima, koji se mogu menjati od mirnog do olujnog nekoliko puta dnevno. Po dolasku na gradilište, utisci posetilaca o otvorenom prostoru, brzo se rastvaraju kada ih se uvede u tihu, hrastovinu u hodniku. Bogati enterijeri stvaraju toplu i prijatnu atmosferu u restoranu.

Kao metafora za spuštanje sa kopna na more, paneli obloženi tekstilom navode boje zalaska sunca koje padaju u okean, prateći jedan koji se spušta niz stepenice. Štaviše, elegancija fino tkanih stropnih panela pruža zgradi spokojan ambijent.

Foto: TvPink Printscreen

Nameštaj savršeno predstavlja filozofiju čitavog projekta; izgraditi čvrste strukture za budućnost bez ugrožavanja prirodne lepote koja leži u sirovinama.

Ali Under nije samo restoran. U zgradi se nalazi i morski istraživački objekat. Pozdravlja interdisciplinarne istraživačke timove koji će moći da proučavaju morsku biologiju i ponašanje riba putem kamera i drugih mernih alata koji su instalirani na i izvan fasade restorana. Oni će moći da dokumentuju populaciju, ponašanje i raznolikost vrsta koje žive u okolnim područjima. Cilj istraživanja je prikupljanje podataka koji se mogu programirati u alatkama za strojno učenje koje redovno prate dinamiku populacije ključnih morskih vrsta.

#Restoran

#Voda

'