AKTUELNO

Road trip ili dugo putovanje automobilom i obilaženje velikog broja destinacija “na točkovima”, je sve popularniji vid turizma i putovanja kod nas.

Road trip je do nedavno bio potcenjen vid putovanja u odnosu na druge vrste, pre svega transporta do željene destinacije. Ljudi su radije birali putovanje avionom, prilikom odlaska na dalje destinacije, ne shvatajući da je putovanje sopstvenim automobilom prikladnije, nudi znatno veću avanturu i pritom je jeftinija varijanta.

Srbija je zemlja prepuna raznoraznih turističkih atrakcija i zemlja koja obiluje nevakidašnjim prirodnim lepotama i lokalitetima od velikog značaja. Ako se opredelite za putovanje automobilom kroz Srbiju, najbolje je da napravite plan putovanja i odaberete sve one atraktivne lokacije koje ćete da posetite i u kojima možete maksimalno da uživate.

Kako biste na najbolji mogući način pripremili svoje vozilo za dugo putovanje i osigurali se da nemate nikakve probleme i poteškoće tokom puta izvršite kratku inspekciju svog automobila. Ukoliko postoji neki problem najbolje je da ga pre polaska rešite, a svaka prodavnica specijalizovana za prodaju auto delova vam je na raspolaganju za sve potrebne rezervne delove.

Pred vama je spisak od nekoliko značajnih lokacija koje nikako ne biste smeli da zaobiđete ukoliko se opredelite za road trip kroz Srbiju.

Foto: Tanjug

KRENITE OD SEVERA ZEMLJE

Sever Srbije, odnosno autonomna pokrajina Vojvodina, je izuzetno zanimljiv region koji nudi mnoštvo mogućnosti za pravo uživanje ako ste na putu. Putovanje Panonskom nizijom, mirnim ravničarskim putevima pruža osećaj mira, relaksacije i bezbrižnosti. Kao turistička destinacija, Vojvodina je poznata po lovu i ribolovu, brojnim festivalima hrane, etno i muzičkim festivalima, kao i bogatim arhitektonskim i kulturnim nasleđem. To uključuje brojne pravoslavne manastire, dvorce, tvrđave, kao i ostatke antičke Rimske civilizacije od kojih su najznačajniji ostaci rimskog Sirmijuma.

Zaštićeni Park prirode Palić

Palićko jezero se nalazi na krajnjem severu Srbije na samo 8 kilometara od Subotice. Nastalo je prirodnim putem, a obuhvata površinu od 4,6 kvadratnih kilometara. Ovo jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari.

Foto: Promo

Jedina peščara u Evropi

Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi, koja se nalazi u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu. Prirodne karakteristike i jedinstvenost ovog kraja čine ga pogodnim za rekreaciju, lov i ribolov, nautički turizam, a pre svega ekološki turizam. U cilju zaštite ovog područja, Deliblatska peščara je proglašena za Specijalni rezervat prirode. Od 2002. godine, Deliblatska peščara nalazi se na preliminarnoj listi UNESCO-a kao područje izuzetnih prirodnih vrednosti, pa je svakako lokalitet koji vredi posetiti.

Belockrvanska jezera

Belocrkvanska jezera nalaze se u neposrednoj blizini Bele Crkve u severoistočnoj srbiji. To su veštačka, kristalno čista jezera, ukupne površina 150 hektara, nastala eksploatacijom šljunka u industrijske svrhe sa dna Panonskog basena. Predstavljaju najveće prirodno bogatstvo Bele Crkve sa stanovišta razvoja turizma. Jezera se snabdevaju vodom iz arteških bunara i podzemnih izvora. Jezera imaju šljunkovitu i peščanu obalu, što vodi daje prozirnu boju. Jezera sa okolinom su veoma pogodna za rekreaciju i izlete.

Oplenac – centar moći dinastije Karađorđević

Foto: Pixabay.com

U srcu Šumadije pronaćićete Oplenac, brdo smešteno nedaleko od Topole, a na kome se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića. Knez Aleksandar Karađorđević je ovde podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko-memorijalnog kompleksa koji je potom postao glavna Zadužbina Karađorđevića na Oplencu. Ovaj lokalitet karakterističan je po lepoti listopadno-četinarskih šuma i preporučuje se za sve kojima je potreban pravi odmor, daleko od buke, vreve, u pravoj prirodnoj atmosferi.

Ekološka oaza u Srbiji – Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, ispod planine Beljanice, na nadmorskoj visini od 220 metara. Ovo mesto morate posetiti ukoliko volite prirodu, vodu, mir i tišinu. Ono što je posebna karakteristika ovog vrela jeste to što izvorište stvara na površini kraško jezero, a površina ove vode je nestvarano plave boje. Zahvaljujući tome imate osećaj kao da ste na nekoj tropskoj destinaciji. Vrelo je okruženo šumom, a do njega vode čak i šumske staze.

Specijalni rezervat prirode Uvac

Kako se spuštate dalje na jug, u jugozapadnom delu Srbije, naići ćete na jedan od najlepših lokaliteta u zemlji, a u pitanju je Uvac, koji je pod zaštitom države kao dobro od izuzetnog značaja. Klisura reke Uvac, sa meandrama i tri jezera – Uvačkim, Zlatarskim i Radoinjskim je prava seoska idila, okružena prekrasnim šumama četinara, breza, proplanaka i cvetnih livada u okolini.

Foto: Tanjug

U reljefu ovog kraja dominiraju kraški oblici koji su predstavljeni brojnim vrtačama, uvalama, jamama i pećinama. Najpoznatiji je Ušački pećinski sistem, sa 6.185 metara dugim kanalima. Ovde se nalazi i Ledena pećina. Uvac je zahvaljujući svojoj izuzetnoj lepoti i prirodnim karakteristikama svakako mesto koje morate posetiti ukoliko putujete Srbijom.

Vlasinsko jezero i plutajuća ostrva jedinstvena u svetu

Vlasinsko jezero se nalazi na jugoistoku Srbije, a njegova dubina doseže i do 35 metara. Nalazi se na oko 1.200 metara nadmorske visine. Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju prilikom dizanja vodostaja jezera su specifičnost Vlasinskog jezera. Ploveća ostrva sa svojom gustom vegetacijom plove po ovom velikom jezeru i prava su atrakcija. Po jedinstvenosti u svetu pravi su mamac za turiste. Prirodne lepote i retkosti ovog područja čine: planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode.

Road trip je savršena prilika da obiđete i posetite neka od najzanimljivijih mesta i to u okviru jednog putovanja. Ovakav vid putovanja pruža vam mogućnost da poput najiskusnijih travel blogera zabeležite sve one prekrasne predele i znamenite lokacije. Spakujte kofere, pregledajte svoj automobil, napunite rezervoar i upustite se u nezaboravnu avanturu na točkovima.

#Putovanja

#Srbija

'