AKTUELNO

Čuveni Praznik mimoze ove godine proslavlja svoj pedeseti rođendan. U tu čast festival će ove godine trajati 50 dana i biće obeležen nizom manifestacija.

Započet je velikom karnevalskom povorkom 1.februara, a maskenbal, Riblje večeri, defile uličnih performera, izložbe cveća, Likovni salon samo su neke od brojnih kulturno-umetničkih i gastro sadržaja. Svi ovi događaji praćeni su bogatim muzičkim programom na kojima su nastupili i nastupiće najveće regionalne zvezde. I kada je gotovo cela Evropa pokrivena snegom, Herceg Novi okupan suncem, u slavu ovog žutog cveta otvara svoja vrata mnogobrojnim turistima iz čitave Evrope.

Foto: Printscreen YouTube/Duško Rašović

Turistima je već odavno poznat Praznik mimoze budući da je on jedan od najstarijih i najpopularnijih turističkih proizvoda Crne Gore ali malo je poznato da ovaj cvet potiče iz Australije. Mimoza pripada rodu Akacija a doneli su je u Herceg Novi čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja. Zbog pogodne klime, mediteranskog vazduha i oko 200 sunčanih dana godišnje, ovaj cvet je ubrzo postao široko rasprostranjen i trajno nastanjen u Herceg Novom. Novljani su uz pomoć tadašnjeg Turističkog saveza Boke još daleke 1969.godine osnovali Praznik mimoze koji je ubrzo postao jedna od najposećenijih manifestacija bivše države. Godine 1975. ovaj festival je svečano je otvorio Josip Broz Tito, a prva dama tadašnje SFRJ, Jovanka Broz, samo dve godine kasnije. Čuvene mažoretke učestvovale su u otvaranju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Karneval mažoretki sa trombonjerima i duvačkim instrumentima i danas je popularan, obišli su preko 50 gradova širom Evrope.

Foto: Promo/www.hercegnovi.travel

Postoji i zanimljiva legenda o mimozi koja kaže da je nekada davno u Astraliji na obali okeana postojao jedan par koji se jako voleo. Mladić, skromnog porekla, sin ribara, bio je zaljubljen u lepu devojku, sjajne žute kose, koja je poticala iz aristokratske porodice. Roditelji devojke su se protivili ovoj ljubavi i primorali je da se uda za vojvodu. Očajan mladić napustio je okean i otišao da živi u šumi. Šumu je zahvatio snažan požar i mladić je žrtvovao svoj život da bi sačuvao drveće. Uspeo je da ugasi požar ali je jaka vatra ugasila njegov život. Čim je saznala za ovo, devojka je pobegla od svog muža i otišla u šumu gde je pronašla njegovo telo i umrla od tuge pored svog dragog. Na mestu gde su okončali svoje živote niklo je lepo mirisno žuto cveće, mimoza.

Foto: Promo/www.hercegnovi.travel

Ovaj cvet je značajan simbol kod mnogih naroda. On je simbol žene, emancipacije, slobode i osećajnosti. Simbolizuje vaskrsenje i besmrtnost. Označava poštovanje, ljubaznost i nosi poruku verne ljubavi. Vezuje se za Međunarodni dan žena, 8.mart, kada se ženama poklanja buket ovog cveća.

Zatvaranje Praznika mimoze u Herceg Novom zakazano je za 23.mart uz veliki koncert, karnevalsku povorku i suđenje karnevalu kojim se, prema verovanju, teraju zle sile.

#Herceg Novi

#Praznik

'