AKTUELNO

Kineski projekt “Raffles City Chongqing” mnogi su prozvali inžinjerskim čudom a uskoro će biti i završen, piše CNN.

Moše Safdi, poznati arhitekta, konstruirao je kompleks koji se sastoji od osam nebodera i ogromnog poveznog prolaza, nazvanog vodoravni neboder. Cela konstrukcija ima zapanjujućih 1,12 miliona metara kvadratnih. Ovaj ambiciozni građevinski projekt nalazi se u centru Čongđinga, jugozapadnog kineskog grada na reci Jangce.

Vodoravni neboder naziva “Crystal” biće jedan od najviših u svetu, spajaće ostale nebodere ispod sebe, a imaće galeriju koja će služiti kao vidikovac, vrtove, beskrajni bazen i mnoštvo restorana. “Crystal” će imati i posebnu večernju funkciju, odnosno tokom noćnih sati osvetljavaće nebo uzbudljivim svetlosnim efektima.

Unutar kompleksa “Raffles City Chongqing” nalaziće se trgovački centar od 230.000 metara kvadratnih, 1.400 stambenih jedinica, luksuzni hotel i 160.000 metara kvadratnih raskošnog uredskog prostora.

Nedavno je postavljena krovna struktura na osmi i poslednji neboder 3,8 milijardi dolara vredne megastrukture, što znači da će “Raffles City Chongqing” biti otvoren već krajem ove godine.

Arhitekti Safdiju inspiracija za dizajn bila su tradicionalna kineska plovila, što je istovremeno bio i čin priznanja prošlosti grada Čongđinga kao trgovačkog centra.

#Kina

#zgrada

'