AKTUELNO

Minibar, doručak u krevetu, batler koji je na raspolaganju 24 sata dnevno... današnji hoteli svaki "hir" gosta pretvorili su u "uobičajenu potrebu".

Nekada, nije bilo tako. Ne tako davno, bočice šampona (koje ljudi najčešće ponesu kući), nisu ni postojali. O "pametnim" sobama da i ne govorimo...

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika nema hotela visoke kategorije koji nije ukrašen prazničnom spoljnom rasvetom.

Kako piše CNN, i tu tradiciju smislili su hotelijeri. Hotel Del Coronado, na plaži u San Dijegu, ove godine proslavlja 130 godina, a prvi je hotel na svetu koji je okitio jelku napolju, električnim svećicama.

Početkom 20. veka, u masovnoj upotrebi bile su sveće, a električna božićna rasveta bila je prava retkost. Do 1910. godine, u svakom hotelu na svetu - koliko god je bio luksuzan - gosti su koristili zajednička kupatila.

Te 1910. u Londonu je otvoren Goring Hotel, koji je prvi u istoriji hotelijerstva gostima ponudio "sobu s kupatilom".

Goring i danas smatraju jednim od najluksuznijih hotela na planeti, a poznat je i po tome što je baš u tom hotelu Kejt Midlton provela poslednju noć kao devojka, pred udaju za princa Vilijama.

Hotel Boston Park Plaza otvoren je 1927. i prvi je hotel na svetu koji je u svaku sobu uveo radio aparat. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, radio je u SAD bio izuzetno popularan i sve više postajao glavni izvor vesti, zabave i muzike. Radio je bio ono što su kasnijim generacijama postali televizija, pa internet.

Njujorški hotel Waldorf Astoria poznat je po art deko motivima, salati i gostima zvezdama. U istoriju hotelijerstva, ovaj hotel sa Park avenije ušao je pošto je početkom tridesetih prvi uveo "rum servis".

Prvi mini-barovi u hotelskim sobama pojavili su se u Hong Kongu, u hotelu "Hilton", 1974. godine, kad su uvedeni u svih 840 soba. Hotel je u međuvremenu, 1995. godine, zatvoren, ali mini bar-potez tadašnjeg menadžmenta usvojen je vrlo brzo širom sveta - pa žedni putnici sada u svakom pristojnom hotelu na svetu mogu iz malog frižidera da uzmu piće - naravno, veoma skupo piće.

Hotel Adolphus u Dalasu može i bukvalno da ponese epitet "naj cool" hotela na svetu - pošto je baš taj hotel prvi koji je uveo centralni klima uređaj, pedesetih godina.

CNN primećuje da su gosti sigurno bili presrećni, pošto je Teksas poznat po letnjim temperaturama koje svakodnevno prelaze 30 stepeni Celzijusa. Sapunčiće i šampončiće za svakog gosta prvi je, sedamdesetih godina, uveo londonski Four Seasons.

#Hotel

'