AKTUELNO

Bezvlašće, veselje, gužva, umetnost, haos, lepota, raspadanje, razapet veš svuda naokolo, suludi ljudi, napetost u vazduhu... A nad njim se uzdiže grandiozna prirodna bomba, Vezuv!

Napulj je ponajmanje italijanski grad. Kroz vekove je menjao gospodare i tako je svako, uz silne raskošne palate, sazidao i po koji dvorac kao Kastel del Uovo, Kastel Nuovo, Kastel San Elmo... Ovaj grad definitivno prednjači po čistom vešu koji se suši nad ulicama strogog centra grada. Ovde to poprima neverovatne razmere. Skoro svaka napolitanska prodavnica, hotel ili restoran zove se Vezuvio. Ovde su ljudi napeti, eruptivni, divlji, žive od danas do sutra i vulkan im je jedini zakon. Svi ležu i ustaju gledajući u preteći vrh pod oblacima.

Osim opere, u Napulju je nastala i pica. Pravljenje napolitanske pice regulisano je 2004. godine zakonom. Najpoznatija picerija je - Antika Picerija da Mikele. Možete naručiti jednu od samo dve vrste - margaritu ili marinaru. Redovi su ogromni. Na jednoj fotografiji u piceriji između konobara i vlasnika široko se osmehuje Džulija Roberts u filmu „Jedi, moli, voli“, koji je sniman u ovoj piceriji. Druga poznata stara picerija u samom centru gde smo mi ručali je Brandi, u kojoj je 1889. izmišljena pica margarita. Tadašnji vlasnik želeo je da napravi novu picu u čast istoimene italijanske kraljice koja je došla u posetu Napulju i iskoristio je svež bosiljak, beli sir od bivoljeg mleka, mocarelu i crveni paradajz i napravio picu u bojama italijanske zastave. Inače u okolini Napulja postoje mnogobrojne farme bivolica od čijeg mleka se pravi čuveni sir mocarela.

Treba još videti i Trg Plebiscito sa operom Teatro di San Karlo. Jedna od palata na njemu Palaco Reale drugi je po veličini palatni kompleks u čitavoj Evropi posle Versaja. Nedaleko odatle je starinski tržni centar, pasaž sa predivnim zdanjima, skupim radnjama i staklenim polukružnim krovom Galeria Umberto. Odatle, uzbrdo Ulicom Via Toledo stići ćete do Arheološkog muzeja u kojem možete pronaći sve ono najvrednije što je pronađeno u Pompeji i Herkulanumu.

U vreme mog boravka temperatura je prelazila 30 stepeni, a na glavnim i najprometnijim ulicama gomilalo se smeće od kojeg se širio nepodnošljiv smrad. Za smeće, kažu, kriva je mafija Kamora. Ona ima koristi od ove katastrofe jer zarađuje na deponijama i palionicama. Kamori odgovara vladavina haosa i protivi se reciklaži. Pripadnici Kamore iz španskih četvrti u centru grada, gde žive najsiromašniji građani, izbacuju smeće na Via Romu i druge glavne ulice. Naslovi po novinama: Napulj se ponovo guši u otpadu: Građani krive mafiju! I kao u Palermu tako i u Napulju leti šetajte i ne skidajte šešir sa glave!

#Italija

#Putovanja

'