AKTUELNO

Na lokalnom jeziku ovo mesto se zove Rapa Nui - "pupak sveta".

Uskršnje ostrvo, lokalnom jeziku poznat kao Rapa Nui, odnosno Isla de Pascua na španskom, je ostrvo na jugu Tihog okeana u sklopu Čilea.

Foto: Pixabay.com

Na lokaciji od oko 3600 kilometara zapadno od Čilea, Uskršnje ostrvo je jedan od najnenaseljenijih ostrva na svetu.

Ostrvo je površine 163,6 km2 i broji 3.791 stanovnika od kojih 3.304 žive u glavnom gradu Hanga Roa. Ostrvo čine tri vulkana Poike, Rano Kau-a i Terevake.

Foto: Pixabay.com

Biljni i životinjski svet je danas jako proređen. Ostrvo je, u osnovi, pokriveno travom. Nekada su na ostrvu postojale endemične vrste palmi, grmova i drugih biljaka i ptica.

Uskršnje ostrvo je čuveno širom sveta po svojim moai statuama, koje se nalaze uz obale ostrva.

Danas je ostrvo prvorazredna turistička destinacija. Veliki broj turista je pretnja opstanku lokalne kulture i načina života.

Foto: Pixabay.com

Istorija

Evropljani su prvi put stigli na ostrvo 1722, na Uskrs, kada je holandski pomorac Jakob Rogeven stigao i zatekao 2-3 hiljade stanovnika na ostrvu. Stanovništvo je u to vreme bilo u velikom opadanju usled prenaseljenosti, uništenja šuma i drugih prirodnih resursa.

Iako se populacija kasnije povećala do 4.000, sredinom 19. veka, deportacije robovske radne snage i bolesti su smanjile stanovništvo na samo 110 (1877). Današnje stanovništvo je kombinacija potomaka ovih prastanovnika (60%) i došljaka iz Čilea (40%).

Foto: Pixabay.com

Ostrvo je ušlo u sastav Čilea 1888. godine.

Kultura

Foto: Pixabay.com

Zahvaljujući skulpturama moai ostrvo je postalo poznato u svetu. Znamo gde su skulpture nastale. Nastale su u lomovima kratera Rano Raku gde leži još jedna nezavršena skulptura.

Ukupno ih je 300 ali ih je daleko više na lomu ili na putu do visoravni ahu na kojim je trebalo da budu postavljene i koje su služile kao neka vrsta hramova odnosno sastajališta. Većina skulptura je visine do 3,5 metara, ali ih ima i 12 metara visine.

Osim neuobičajenog oblika - nemaju noge a telo je samo naznačeno najveći rad se posvećivao glavi. Na nekim skulpturama se vidi šešir ali izgleda ipak da se tu radi o nekoj vrsti fruzure koja je tu predstavljena.

Nacionalni park Rapa Nui - gotovo celo ostrvo je još od 1935. godine proglašeno za nacionalni park.

Č.N.

#Nacionalni park

#Putovanja

#Uskršnje ostrvo

'