AKTUELNO

Svedoci smo velikih klimatskih promena i hladnoće koja je pogodila Ameriku.

Nekada priroda odluči da bude izuzetno surova i da nam uzvrati udarac za sve što joj nemilosrdno radimo iz dana u dan, a hladnoća je jedan od njenih odgovora.

Kada pomislimo na hladnoću, odmah nam je u glavi Severni pol ili Sibir. Postoje neka mesta na svetu koja imaju impozantan minus kada je o temperaturi reč, a ovo su neka od najhladnijih.

Vostok meteorološka stanica, Antarktik

Ruska istraživačka stanica na Antarktiku ima najnižu izmerenu temperaturu od -89,2 stepena Celzijusovih 21. jula 1983. godine. Situacija se ne popravlja mnogo tokom letnjih meseci, kada je prosečna temperatuca -32C. Ovo je ujedno i najsuvlja tačka na planeti jer ovde padne malo kiše koja se pri tom pretvara u sneg.

Planina Denali, Aljaska

Sa 6.190 metara nadmorske visine, ovo je najviša planina. Ovde je najniža temperatura izmerena 2003. godine i to -83 stepena Celzijusa.

Verkhojansk, Rusija

Ovaj grad drži rekord u temperaturnom opsegu, a nalazi se na severu zemlje i ima ekstremno hladne zime i topla leta. U januaru je prosečna temperatura -48 stepeni Celzijusa, a živa je u minusu od oktobra do aprila. Leti se temperature kreću i iznad 30 stepeni.

Intenacionalni vodopadi, Minesota - Amerika

Krunisani su kao ledena kutija nacije zbog čega su i mesto proslave Icebox festivala koji uključuje kuglanje zaleđenom ćurkom, skulpture od leda i vatromet. Prosečna temperatura je od 0 do 2 stepena.

Fraser, Kolorado - Amerika

Nalazi se 2.613 metara iznad nivoa mora i dom je 1.275 ljudi koji žive u ovom predelu gde je srednja temperatura samo 3 stepena. Svake godine padne oko 10 metara snega što ga čini popularnom destinacijom za skijanje.

#Hladnoća

#Putovanja

#Zima

'