AKTUELNO

Vladarska porodica još uvek živi u zamku sagrađenom u XII veku.

Lihtenštajn je ustavna monarhija na čijem je čelu knez Lihtenštajna, a vladarska porodica još uvek živi u zamku sagrađenom u XII veku.

Kneževina Lihtenštajn je proslavlja 300 godina od osnivanja. Ova mala kneževina smeštena je između Austrije i Švajcarske, a po broju stanovnika šesta je najmanja zemlja na svetu.

Ova država ima jedan tunel i železničku stanicu i prugu dugačku 9.5 kilometara.

U njoj živi oko 38.000 stanovnika koji nemaju običaj da zaključavaju vrata na svojim domovima, jer žive u zemlji sa najmanjom stopom kriminala u svetu.

Poslednje ubistvo se desilo pre 20 godina.

Imaju samo jedan zatvor, a zatvorenici koji su osuđeni na više od 2 godine zatvora, kazne izdržavaju u Austriji.

Lihtenštajn je ustavna monarhija na čijem je čelu knez Lihtenštajna, a vladarska porodica još uvek živi u zamku sagrađenom u XII veku.

Podeljena je na 11 opština a glavni grad je Vaduc, u kojem je stacioniran snažan finansijski sektor.

Uz 25.000 stanovnika Lihtenštajna, 13.000 stranaca osiguralo je prestižno pravo boravka u zemlji. Svake godine dodeljuje se samo desetak boravišnih dozvola, zbog čega oko 20.000 ljudi, više od pola onih koji su zaposleni u kneževini, moraju da žive u Švajcarskoj ili Austriji.

Lihtenštajn je članica Ujedinjenih nacija, Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu i Saveta Evrope, i iako nije član Evropske Unije, učestvuje u Šengen zoni i u Evropskom ekonomskom prostoru.

Ova zemlja mudro drži se van svetske politike, retko se pominje u medijama iako je turistička destinacija.

Kao planinska zemlja, atraktivna je zimska sportska destinacija.

U Lihtenštajnu ima oko 250 kilometara asfaltiranog kolovoza, sa 90 kilometara obeleženih biciklističkih staza.

Oficijalni jezik Lihtenštajna je nemački, dok se švajcarski takođe razume i govori ga većina građana Lihtenštajna.

Prema Ustavu katolicizam je zvanična državna religija i imaju samo jednog biskupa.

Petnaest banaka s licencom u Lihtenštajnu prvenstveno je uključeno u upravljanje imovinom. Najveću banku, LGT poseduje kneževska porodica.

U poređenju sa brojem stanovnika nijedna zemlja nema toliko kompanija kao Lihtenštajn, čak jednu na svakih osam stanovnika.

Pametno se drže podalje od svih sukoba, a poslednji put su učestvovali u ratu 1866. godine. Zbog toga im vojska nije potrebna.

#Lihtenštajn

#Putovanja

'