AKTUELNO

Stanovnici pojedinih delova Južne Afrike smatraju da će se osloboditi loše sreće ako na dočeku izbace stari nameštaj na ovaj nekonvencionalan način.

Jedan od najpoznatijih običaja za doček Nove godine je da se u ponoć izljubimo sa najbližima, ali i sa srećnicima, kako bi im ukrali malo te sreće.

Međutim, širom planete postoji mnogo rituala koji su za nas veoma neobični, poput šetnje u ponoć sa praznim koferima, čestitanja praznika kravama, razbijanja tanjira pred pragom prijatelja i slično. Srpski telegraf otkriva šta rade stanovnici različitih država kako bi prizvali dobru sreću u predstojećoj godini.

JAPAN - Kada otkuca ponoć, budistički hramovi u Japanu zvone čak 108 puta jer veruju da će na taj način oterati ljudske grehe, a stanovnici Japana veruju da će, ako se nasmeju u ponoć, makar i na silu, imati sreće u predstojećoj godini.

BRAZIL - Brazilci na dočeku nose belu odeću, za koju veruju da će oterati negativnu energiju. Pojedinci skaču u mestu sedam puta zaredom i daruju boginju Lemenju.

ARGENTINA - Kada se kazaljke u najluđoj noći spoje, Argentinci ispruže desnu nogu i signaliziraju da su u Novu godinu ušli baš na tu nogu. Gaučosi koji žele da pronađu novu ljubav za doček Nove godine nose novi ružičasti donji veš kupljen specijalno za tu priliku. Slični ritual imaju i Venecuelanci, koji za sreću nose žuti donji veš na dočeku.

Foto: Pixabay.com

DANSKA - Tanjiri koji se ne iskoriste u toku godine bacaju se 31. decembra na vrata prijatelja i porodice. To je jedan od najčudnijih načina da se pokaže da vam je stalo do nekoga. Takođe, postoji i običaj koji nalaže da ljudi moraju da se popnu na stolicu i da skoče u trenutku kada se kazaljke spoje.

KOLUMBIJA - Kolumbijci šetaju po kraju sa praznim koferom da bi im naredna godina bila puna putovanja.

ŠVAJCARSKA - Stanovnici ove zemlje veruju da će imati sreće u Novoj godini ako na dočeku namerno bace sladoled na pod.

EL SALVADOR - Salvadorci u ponoć sipaju jaje u staklenu činiju i ostave ga pored prozora. Na osnovu objekta koje je žumance poprimilo ujutro, tumače kakva će im sreća biti u narednoj godini.

JUŽNA AFRIKA - Stanovnici pojedinih delova ove države smatraju da će se osloboditi loše sreće ako na dočeku izbace stari nameštaj kroz prozor.

BOLIVIJA - Kod nas se parica mesi u česnici za Badnje veče i veruje se da će ukućanin koji dobije parče sa njom imati najviše sreće. U Boliviji postoji sličan običaj za Novu godinu, samo se umesto u česnici parica peče u kolaču.

RUSIJA - Pojedini Rusi na papiru napišu najveću želju, taj papir spale, a zatim ga popiju sa šampanjcem pre nego što sat otkuca ponoć, a zauzvrat očekuju da će im se ta želja ispuniti u narednih 12 meseci.

#Nova godina

#Običaj

#Putovanja

'