AKTUELNO

Naučnici su sada otkrili da se ovaj fenomen naziva reverzivnom zoonozom, a po prvi put se širi i na najizolovanijem kontinentu na svetu.

Često se više brinemo o tome da li će životinje preneti zarazu ljudima, ali istina je da smo i mi podjednaka pretnja njima. Štaviše, sada je otkriveno da su ljudski patogeni otkriveni u izmetu ptica zbog kojih se razboljevaju životinje na Antarktiku.

Naučnici su sada otkrili da se ovaj fenomen naziva reverzivnom zoonozom, a po prvi put se širi i na najizolovanijem kontinentu na svetu. Po mišljenju naučnika, posledice ove nove veze ljudskih i životinjskih bolesti mogle bi se ispoljiti prvo u kolonijama ptica na Antarktiku i padu njihove populacije.

Sve više ljudi i ptica dolazi u kontakt u izolovanim područjima zbog velikog porasta istraživačkih centara i porasta turista. Naučnici su tako u uzorcima fekalija otkrili bakterijske vrste koje uzrokuju trovanje hranom, salmonelu i druge gastrointestinalne bolesti, podržavajući njihov zaključak da je povratna zoonoza već rasprostranjena i u antarktičkim vodama.

- Često mislimo da je polarna sredina previše hladna za bakterije i da prenošenje bolesti nije velika pretnja, ali sada imamo jasne dokaze da se bakterije i te kako šire u polarnim okruženjima - kaže jedna od naučnica.

Pošto je ovo prvi put da su ptice na Antarktiku bile izložene ovim patogenima to bi moglo imati razarajuće posledice po njihov opstanak. To bi značilo i da bi ljudski otpad morao daleko bolje da se odlaže, što je nemoguće zbog sve većeg porata turizma u najdaljim destinacijama na svetu.

#Turizam

'