Info
ZABAVA

lifestyle

PUTOVANJA: Izrael - Sveta zemlja razapeta na tri mora! (FOTO+VIDEO)


Izrael je možda najviše fascinantna, intrigirajuća i složena zemlja na svetu.


Putovanje u Svetu zemlju posuto je fantastičnim gradovima, arheološkim lokalitetima, neverovatnim legendama, a naročito istorijskim dešavanjima koja liče na legend.

Autor: Pixabay.com

Ovo putovanje je za one koji žele da znaju i da dožive, za avanturiste koji prepoznaju kulturne vrednosti bez predrasuda, za one koji žele da obiđu svet. Izrael je Sveta zemlja jevreja i hrišćana, dok je Jerusalim najveće sveto mesto za muslimane odmah iza Meke i Medine. Najveće svetinje tri religije vekovima čuvaju sveto tlo i to je, naravno, prva asocijacija u svesti kad se spomene ime ove države.

Autor: Pixabay.com

Izrael je bliskoistočna republika na istočnoj obali Sredozemnog mora. Graniči se sa Libanom na severu, Sirijom na severoistoku, Jordanom na istoku i Egiptom na jugozapadu. Geografski je mala država, ali društveno, istorijski i geografski predstavlja jedinstvenu asocijaciju kontrastnih atributa među narodima i kulturama u svetu. Planine prekrivene snegom, tropska morska odmarališta, vizantijske crkve, socijalistički stil naselja, etipske tradicije, poljska kuhinja, kamile, sve se to može naći u Izraelu. Mediteranska zemlja sa izrazitim prigradskim ukusom, oduvek je bila atrakcija za putnike koji žele da iskuse kolevku čovečanstva.

Autor: Pixabay.com

Izrael se naziva i Svetom zemljom, u kojoj postoji čak 3.500 istorijskih ili svetih mesta. Prastara naselja, svedoci i mesta istorije i moderni novi kvartovi kao uklesani u strma brda, ugnezdili su se uz zelene doline ili se široko pružaju uz obale Sredozemnog mora, Galilejskog jezera ili Mrtvog mora. U njima šarenilo lica, nošnji i jezika, a na svakom koraku hramovi i sveta mesta.

Autor: Pixabay.com

Ono što je nezaobilazno posetiti u Izraelu su Maslinova gora, Jerusalim, Vitlejem, manastir Svetog Save Osvećenog (Mer Saba), Galileja, Jordanska dolinqa i Jerihon, mesto krštenja, Kapernaum, gora Tavor i mesto čudesnog Preobraženja, Kana Galilejska i Nazaret, ali i Galilejsko jezero, Sredozemno i Mrtvo more.

Maslinova gora 

Naspram Jerusalima, s njegove istočne strane nalazi se Maslinova – Maslinska/Eleonska gora (793 m), gde je Isus Hristos često boravio, tu se molio, naučio apostole molitvi, predskazao poslednje dane Jerusalima i odricanje apostola Pavla, dao oproštajne poruke svojim učenicima i vazneo se. Na Maslinovoj gori stajala je Bogorodica za vreme Hristovog vaznesenja.

Autor: Pixabay.com

Autor: Pixabay.com

Autor: Pixabay.com

Jerusalim

Jerusalim je glavni i najveći grad Izraela. Prostire se na površini od 125 kvadratnih kilometra, a u njemu živi oko 800.000 stanovnika.

Autor: Pixabay.com

Autor: Pixabay.com

Istorija Jerusalima je izuzetno duga i zanimljiva. Ovde je, na Golgoti, razapet Isus Hrist, nakon čega grad postaje izuzetno značajan za Hrišćane. 

Autor: Pixabay.com

Crkva Svetog Groba smetra se najsvetijim hrišćanskim mestom u gradu. Crkva je podignuta na mestu gde se po predanju desilo Isusovo raspeće, pokop i vaskrenje. Hodočasnici iz celog sveta dolaze u Jerusalim kako bi se pomolili u ovom zdanju. Mesto prvobitne crkve izabrala je u četvrtom veku kraljica Jelena, a postojeća struktura uglavnom potiče iz perioda krstaških ratova. Svaki deo crkve sadrži motive nastale iz predanja o Hristovom raspeću, a unutrašnjost je ukrašena izuzetnim mozaicima.

I. P. 

Komentari • 0


povezane vesti