AKTUELNO

Kutsutoši (42) se izjasnio krivim za prekoračenje granice alkohola na sudu u Uksbridžu 1. novembra, i biće osuđen kasnije ovog meseca.

Nakon što je jedan pilot "Japan erlajnsa" uhapšen zbog toga što je pijan prevozio putnike, ova avionska kompanija se svim silama trudi da objasni javnosti da su putnici u njihovim avionima potpuno bezbedni

Ovaj pilot je čak 20 puta imao viši nivo alkohola od dozvoljenog u krvi. On je Katsutoši Jitsukava koji je uhapšen na aerodromu Hitrou prošlog meseca, pre nego što se ukrcao na let za Tokio. Tom prilikom je otkriveno da ima 189 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi u svom sistemu, prenosi Independent.

Veče pre toga je navodno proveo pijući vino i nekoliko piva. Kutsutoši (42) se izjasnio krivim za prekoračenje granice alkohola na sudu u Uksbridžu 1. novembra, i biće osuđen kasnije ovog meseca. U krvi je imao gotovo 10 puta više alkohola od onoga što je dozvoljeno u Velikoj Britaniji.

Iz avio-kompanije su saopštili da će uvesti rigoroznije mere i da pilotima neće biti dozvoljeno da piju alkohol 24 sata pre leta, umesto 12 sati kao do sada. Uvešće i obavezne alko testove. Inače, zakonom u Japanu nije obavezno da piloti urade alko- test, već je ostavljeno avio kompanijama da same odrede u kojoj meri će ih obavljati.

Kao rezultat toga, osam od 25 aviokompanija u državi ne proveravaju pilote, dok 12 drugih koriste samo jednostavne uređaje za koje se kaže da su manje osetljivi. Međutim, nova otkrića mogla bi da podstaknu ministarstvo saobraćaja da uvede obavezno testiranje pilota, naglasio je Mainiči Šimbun.

Nekadašnji šef ove aviokompanije Isei Hidešima rekao je da je neophodno pilotima ostaviti dovoljno vremena da se odmore između letova, jer mnogi piju alkohol, upravo kako bi se malo oslobodili stresa.

- Uvođenje strožih pravila nije dovoljno - rekao je on.

#Putovanja

'